אצל החאלבים קוסה מחשי (או קישוא ממולא) זה ממש ביג דיל. אצלנו במשפחה הקוסה עוברת מדור לדור, בחיפה כשסבתא רבא רוזה ז”ל הייתה מעמידה לאורך כל השבוע כל כך הרבה סירים על פתיליות שבקושי היה ניתן לזוז במטבח,  והנכדים היו מתגנבים בשקט בשקט וטועמים מכל הסירים בלי שסבתא תשמע או תרגיש (או כך לפחות הם חשבו), סבתא רוזה הייתה מכינה לכל המשפחה בעזרת כל הבנות 7 אחיות, בניהם סבתא מרים – (רק ארוחת שישי ל-60 איש כולל הנינים) וגם לשכנים שביקשו (וגם אלה שלא ולא היה להם נעים), לא רק קוסא מחשי (הנה עוד מתכונים נפלאים שלה לקובה, מעודה, מדיאס, לחם בעג’ין) 

מאז עברו שנים ובכל שישי כל המשפחה מתאספים וסבתא מרים מכינה לנו סיר גדול ומופלא של קוסא מחשי. בילדותי חוויתי מאות ואולי אפילו אלפים של קישואים מרוקנים שנכשלו, נסדקו, נשברו והייתי מקנא בסבתא, אמא ואפילו בבני דודים שלי שהצליחו בזריזות מיומנת להכין את הקישואים. היו יושבות, סבתא רוזה וכל הבנות (סבתות), מרוקנות, מכינות וממלאות את הקישואים המופלאים האלה.

אם זו פעם ראשונה שלכם מרוקנים קישואים- יש מצב שחלקם יסדקו – לא נורא, אל תזרקו – פשוט תמלאו אותם וככל שתכינו את המנה הזו יותר. זמן הריקון יתקצר ויעשה מושלם יותר. 

אם מאסתם במתכון הבשרי, שתדעו שאפשר בלקלות להפוך את המתכון הזה לצחחוני וחלבי, במיוחד בימי הקיץ עם יוגורט שמעט תובל בנענע ולימון לצד סלט עגבניות קצוץ עם כוסברה ושום – זה נהדר! 

בשאר חודשי השנה – ובעיני תמיד, המלית המתבקשת היא בשרית, אני באופן אישי ממליץ לבקש לטחון עם שומן כבש. 

אז איך מכינים קוסה מחשי? בואו נעבור למתכון 

איזה בשר מתאים לקוסה מחשי?

השילוב של בקר וכבש הוא בחירה קלאסית לקישואים ממולאים, שכן הוא מציע פרופיל טעמים עשיר וניואנסים. היחס בין בשר בקר לכבש יכול להשתנות בהתאם להעדפה אישית. יחס נפוץ הוא 70% בשר בקר רזה ו-30% כבש. תערובת זו מספקת איזון טוב בין בשר הבקר הרזה יותר לבין הטלה המעט שמן יותר, וכתוצאה מכך תערובת עסיסית וטעימה ועם הטעמים העשירים והמיוחדים של הטלה. 

אפשרות נוספת היא להשתמש בחלקים שווים של בקר וכבש. היחס הזה של 50-50 יעניק לכם שילוב מאוזן של שני הבשרים, ויאפשר לטעמים המובהקים שלהם לזרוח. תערובת זו אגב מועדפת על סבתא שלי שאפילו הייתה מגניבה מעט יותר כבש. 

טחינת הבשר לבד

אם אתם כמו הסבתות האלה ומחליטים לטחון את הבשר בעצמכם – נהדר! באופן אישי כשמתאפשר אני מעדיף לטחון ואז להקפיא מנות. הנה כמה טיפים לטחינת בשר: 

שמרו על הציוד קר:
לפני שמתחילים, ודאו שכל החלקים של מטחנת הבשר, כולל צלחת הטחינה, הלהב ומגש הבשר, מצוננים מראש במקפיא למשך 30 דקות לפחות. ציוד קר מסייע לשמור על טמפרטורת הבשר במהלך תהליך הטחינה.

חותכים בשר לקוביות אחידות:
חותכים את הבשר לקוביות קטנות, בגודל שווה. זה יקל על ההזנה לתוך המטחנה ויביא למרקם עקבי יותר.

מצננים את הבשר מראש:
חשוב לשמור על הבשר קר לאורך כל התהליך. עבדו בקבוצות והוציאו רק מנות קטנות מהבשר מהמקרר כשאתם מוכנים לטחון. שמרו את הבשר שנותר במקרר כדי לשמור על הטמפרטורה שלו.

סבלנות:

אל תמהרו את תהליך הטחינה. הכניסו את הבשר לתוך המטחנה בקצב קבוע, תנו לו לנוע במכונה בצורה חלקה. כשממהרים זה עלול לגרום למכונה להעמיס יותר מדי בשר, להיתקע ולהביא לטחינה לא אחידה.

איך לרוקן את הקישואים בצורה טובה?

ריקון קישואים יכול להיות מאתגר, גם אם יש לכם את כל הכלים שיעזרו לכם לעשות את זה, עדין אתם עלולים לגלות שזה לא תמיד פשוט. הדרך הטובה ביותר לרוקן קישוא 

הכי קל זה לקלף אותם, לקטום ראשים וזנבות, לחתוך ל3-4 תלוי בארוך הקישוא ואז עם כפית ברזל קטנה חורצים חריץ בעומק הרצוי ומסובבים סביב כל הקוטר. 
 

טיפ – לא מצליח לכם לרוקן קישואים? לפעמים אפשר לבקש מהירקן שלכם לבצע את הריקון, אבל אם זה לא מצליח אז אתם תמיד יכולים להפוך את זה לסירות קישואים. 

קוסה מחשי – מתכון של סבתא מרים מחלב

מספר מנות

4

מנות
זמן הכנה

1

שעה
זמן בישול

3

שעות

קוסה מחשי אורגינגל מחלב

מצרכים

  • 15 קישואים מרוקנים 

  • שמן לטיגון

  • למילוי:

  • בצל לבן גדול קצוץ דק

  • 700 גרם בשר טחון (כבש או תעורבת של כבש עם בקר)

  • 200 מ"ל שמן זית 

  • כפית בהרט

  • מלח

  • כוס אורז עגול מבושל 

  • צרור פטזרוליה קצוץ

  • צרור נענע קצוצה 

  • עגבניה קצוצה דק

  • לרוטב 

  • 3 כפות שמן 

  • כף פפריקה אדומה

  • 4 שיני שום כתוש

  • 3 כפות רסק עגבניות 

  • חצי כפית סוכר

  • כוס עגבניות מרוסקות

  • 2-3 כוסות מים רותחים

  • מלח לפי טעם 

  • פלפל שחור ללפי טעם 

הוראות הכנה

    1. מרוקנים את כל הקישואים
  • בקערה, יש לערבב את כל המרכיבים למלית וממלאים את הקישואים (יש לדחוס את המלית טוב)

  • מתחילים בהכנת הרוטב, מחממים סיר עם מעט שמן

    1. מוסיפים את השום יחד עם הפפריקה ומטגנים כדקה.
    1. מוסיפים את העגבניות המגורדות, רסק ומערבבים
    1. מוסיפים את המים והתבלינים, מביאים לרתיחה.
  • מנמיכים את האש, מוסיפים את הקישואים הממולאים בסיר, מכסים ומבשלים עד שעה וחצי עד שכל הקישואים רכים. 

  •  מומלץ מפעם לפעם להרים את הסיר ולהזיז אותו לצדדים כדי לוודא שכל הקישואים מכוסים ברוטב.

  • אם המים התאדו – יש להוסיף נוזלים.

הערות

  • אפשר לשחק עם תערובת הבשר, איך שאוהבים.
  • במקום אורז אפשר למלא את הקישואים בקוסקוס, אורז מלא, בורגול וכו'

אודות כותב המאמר

בן פלתה

מנהל שיווק ועורך האתר, הנכד של סבתא מרים שהביא ושיתף את המתכון האורגינל 🙂

מוצרים הנמצאים במתכון זה

לוגו של האחים אהרון
רוצים לשתף את המתכון שלכם?
צרו איתנו קשר!
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
לוגו האחים אהרון

ברוכים הבאים לבית
של אוהבי הבשר בישראל.

האתר מאפשר לכם לעיין במגוון העצום שלנו, להתאים את הנתח הנכון, לבחור מתוך מגוון תערובות הבשרים, להגיע לשלמות המנה שתרצו להכין. תוכלו ליהנות מבשר איכותי מוכן לצרכים שלכם. נגיע אליכם בלי מאמץ, לבית או למקום העבודה עם שירותי משלוחי בשר שלנו! לכם נותר רק, לבחור להזמין ולהכין, די בקלות, כי את חומרי הגלם תקבלו נקיים, מסודרים, מוכנים לעבודה.

אז מה חדש??

לקבלת עדכונים על מתכונים חדשים, הנחות, הטבות ותכנים שלא תראו בשום מקום אחר, הצטרפו לניוזלטר שלנו!

מתכונים מומלצים

מתכונים פופלריים

הצטרפו עכשיו
לקבוצת הפייסבוק
של האחים אהרון.

מוצרים הנמצאים במתכון זה

פוסטים נוספים שעשויים לעניין אותך