כמי שנוהג להכין סטייקים ברמה של מסעדת שף, בין השיעורים הראשונים שלמדתי עד שהגעתי למעמד הנכסף הזה, היה – כדי להכין את הסטייק המושלם צריך קצת יותר מסטייק טרי ואיכותי, תצטרכו להשתמש גם בציוד המתאים.
זה נכון שההבדל בין בשר טרי לבשר קפוא הוא עצום! בשר טרי הוא ליגה בפני עצמה, הוא יאפשר לכם לחוות את הטעמים האמיתיים של הבשר, בהשוואה לבשר קפוא העמוס בנוזלים וספוג בטעמי מקפיא לא רצויים.
לא רק טריות הבשר משפיעה על הטעם והמרקם של הסטייק שלכם, תאמינו או לא, גם לסוג ואיכות המחבת יש שפעה לא מבוטלת.
הספקנים שביננו אולי ירימו גבות בשלב הזה, והאמת היא שגם אני לא תמיד עמדתי על ההבדלים באיכות בין מחבת יצוקה למחבת סטנדרטית. השתמשתי במה שהיה לי והוצאתי מזה את המיטב.
ואז, יום אחד ישבתי לשוחח עם חבר, שהוא גם שף המתמחה בצליית סטייקים, זה התחיל באיזו בדיחה קטנה עלי, שהסנדלר הולך יחף – אני שותף בקצביה איכותית ולא יודע מה ההשפעה של מחבתות שונות על הבשר שלי.
אם יש דבר שאפשר להגיד עלי, זה שאני לא נוטה להתווכח עם אנשי מקצוע בתחומים שהם מאסטרים בהם. אז הקשבתי לו, הוא העביר לי שיעור מזורז במחבת האולטימטיבית לצליית סטייקים.
מאותו רגע, נגלה בפני עולם שלם שלא ידעתי על קיומו!
חלק מהיופי שבלחקור ולהתעניין בבשר ולא רק לאכול אותו כדי להתקיים, זה שלאט לאט בלוטות הטעם בפה מגיעות לרמות עידון שלא הייתם מאמינים שאפשר להגיע אליהן.
אז הצטיידתי בסט מחבתות מרשים, התחלתי לצלות סטייקים ולבדוק האם אותו חבר סתם הקניט אותי, אז הוא צדק ובגדול. חלק מרמת העידון והרגישות שהתחלתי לפתח אפשרה לי לזהות שהבשר מגיב בצורה שונה למחבתות שונות.
אל תדאגו, אני לא הולך לשמור את סודות המקצוע היקרים הללו לעצמי, להיפך! אם גם אתם נוהגים לבשל בשר לעיתים קרובות, הגיע הזמן שתצטיידו בכמה כלים שיעשו למטבח שלכם רק טוב.
מחבת סטייקים – התורה שלמה שכדאי שתדעו לפני הרכישה הבאה שלכם
אם אתם לא יודעים מה לחפש, מציאת סוג המחבת שאתם באמת צריכים יכולה להיות עניין קצת מאתגר. בין אם אתם מתכננים לעשות ערב המבורגרים, או הולכים על ארוחת סטייק יוקרתית, מחבתות הולכות להיות החברות הכי טובות שלכם. ברגע שתבינו את מכלול האפשרויות ואת הצרכים שלכם, יהיה לכם הכי קל בעולם לבחור את המחבת המושלמת ולהנות מסטייקים טעימים בכל פעם מחדש.
זכרו, צליית בשר זאת יצירת אומנות עסיסית, זה לגמרי יעזור לכם, אם תשתמשו בקן הציור, בצבעים ובקנבס הנכונים.
כלי בישול מותאמים ואיכותיים הם ללא ספק בין המפתחות להכנת אוכל ברמה גבוהה וגם, לשמירה על הבריאות שלכם. במשך הרבה שנים לא נתתי להם מספיק חשיבות ויותר התמקדתי בחומרי גלם טריים ואיכותיים, בטכניקות ובתבלינים.
אז כן, האוכל שלי יצא טעים, אבל הוא לא היה פיין דיינינג כמו שרציתי. בכל זאת, היה חסר לי הטוויסט הקטן הזה, שעשה לי שינוי גדול במטבח. זה הזמן להגיד שאני חייב טובה גדולה לחבר השף שהאיר את עיניי, למרות שהייתי ספקן.
אל תדאגו, סחבק שלכם עבר את כל שלבי הניסוי והטעיה ולהלן, שלושה מאפיינים חיוניים שיש לקחת בחשבון אם אתם עומדים לרכוש מחבת סטייק:
- החומר – החומר שהמחבתות מיוצרות ממנו הוא בין האלמנטים הכי חשובים, מכיוון שהוא מאפשר פיזור אחיד של החום על פני המחבת, מה שמונע היווצרות של נקודות חמות. זה יבטיח לכם שהסטייק יתבשל בצורה מושלמת, אחידה וכמובן, שהוא לא יידבק למחבת. יש הרבה חומרים שצריך לשים לב אליהם בעת רכישת המחבת הטובה ביותר לסטייקים כמו, פלדת פחמן, ברזל, אלומיניום או נירוסטה.
- הגודל – גודל המחבת תלוי בסוג הנתחים שאתם מתכוונים לצלות עליה ובמספר האנשים שאתם רוצים להאכיל. ככל שהמחבת גדולה יותר, תוכלו לבשל עוד בשר בלי לצופף את הנתחים. צפיפות של בשר במחבת עלולה להוביל לאידוי יתר, כך שבמקום לקבל את אפקט ההשחמה שכולנו שואפים אליו, הבשר יתבשל ויישאר וורוד.
- משטח הבישול – בחירת משטח הבישול הוא אלמנט די קריטי, אם אתם רוצים שהמחבת תענה לכם על צרכי הבישול. כשמדובר בצליית סטייקים, זה חיוני מאוד שמשטח הבישול של המחבת יגיע לטמפרטורות גבוהות ויפזר את החום באופן שווה.
אם אתם כאן- יש מצב שיעניין אותכם לקרוא גם:
האם לסוג המחבת יש השפעה על טעם הבשר?
התשובה הישירה היא, חד משמעית כן! לכלי הבישול יש השפעה די גדולה על טעם הבשר ועל האוכל באופן כללי. כל חומר מוליך חום באופן שונה, מה שיכול להשפיע על תהליך הבישול וטעם האוכל שלכם.
- נחושת: נחושת היא חומר מוליך חום מצוין. הוא מתחמם במהירות ובאופן שווה, זה יכול לעזור לבשר שלכם להתבשל בצורה אחידה וזה לגמרי משפיע על עושר הטעמים שאתם תחוו בפה שלכם.
- ברזל יצוק : כלי בישול מברזל יצוק נהדרים לצריבה ולטיגון, מכיוון שהם שומרים היטב על החום ולאורך זמן ואפשר להכניס אותם גם לתנור, זה סופר שווה אם אתם מבשלים נתחים עבים. מחבתות ברזל יצוק יכולות להוסיף טעם ייחודי לאוכל, יש שיגידו אקזוטי, במיוחד אם הן מתובלות כהלכה.
- נירוסטה : נירוסטה היא בחירה פופולרית עבור כלי בישול מהסיבה הפשוטה שהיא עמידה, זולה וקלה לניקוי. עם זאת, הולכת חום היא לא הצד החזק שלה זה יכול לגרום לבשר שלכם לצאת לא הכי אחיד, אלא אם אתם ממש על זה!
- נון-סטיק : מחבתות נון-סטיק אידיאליות לבישול מצרכים עדינים ולא מורכבים כמו, ביצים, ירקות ודגים, מכיוון שהם לא נדבקים לשטח הבישול, זה נוח וקל. עם זאת, היא יכולה לעשות לכם את העבודה אם אין לכם ציפיות גבוהות מדי מהבשר שלכם. רק השימו לב, בישול בשר בחום גבוהה במחבת נון-סטיק עלול לגרום לתגובה כימית המשנה את טעם האוכל.
כמו שאתם מבינים, זה מאוד חיוני לבחור מחבת סטייק טובה, לא רק שהיא תעזור לכם להגיע לתוצאות טובות יותר, מחבת סטייק איכותית תשפר את טעם הבשר ותספק לכם נקודת פתיחה מעולה.
המחבתות הטובות ביותר לצליית סטייקים
מחבתות מגיעות בכל הצורות והגדלים, לכל אחת יתרונות וחסרונות. כשמדובר בצליית סטייקים, יש ארבעה סוגי מחבתות שצריכות לעניין אתכם:
1# מחבת ברזל יצוק
מחבתות ברזל יצוק הן בחירה קלאסית לחובבי סטייקים. הן שומרות על חום בצורה די מדהימה. ברגע שתחממו אותה היטב מראש – זה עשוי לקחת קצת זמן, אבל בהחלט שווה את זה – אתם יכולים להיות בטוחים שהיא תישאר מספיק חמה כדי לבשל את הסטייק שלכם, במקרים מסוימים גם אחרי שתורידו אותה מהאש.
הם מגיעים עם משטח מחוספס, לצריבה טובה ויפה בחלקו החיצוני של הסטייק. אם יש חסרון למחבתות מברזל יצוק, זה שהן יכולות להיות די כבדות, וזה הופך אותן לקצת קשות לתפעול וטיפול. יחד עם זאת, במבחן התוצאה, אין אפשר להתווכח, הן נמצאות בטופ.
2# מחבת נירוסטה
מחבתות מנירוסטה הן כנראה האופציה הכי פופולרית (וסטנדרטית) לצליית סטייקים. זה נובע בעיקר כי הן עמידות, קלות משקל ומתחממות ממש מהר. הן לא שומרות חום על חום כמו מחבתות אחרות, אפילו לא קרוב, אבל הרבה יותר קל לטפל בהן. לרוב, משטח הצלייה של מחבתות הנירוסטה יהיה חלק ותצטרכו להוסיף מעט שמן לפני הצלייה כדי למנוע מהבשר להידבק.
3# מחבת פלדת פחמן
היא קצת פחות מוכרת, אבל המחבת הזאת יכולה להיות תוספת נהדרת לאוסף מחבתות הסטייקים שלך. היא מעולה בשמירה על החום ואפשר לרכוש אותה במחיר יחסית נוח.
היא לא כל כך כבדה ומשטח הצלייה שלה חלק יותר בהשוואה למשטח הצלייה של מחבתות מברזל יצוק. זה מקל על התפעול שלה, אם אתם מחפשים חיים קצת יותר קלים והיא עדיין יוצרת צריבה יפה על הסטייק.
4# מחבת נון-סטיק
את המחבתות הללו תוכלו לנקות ממש בקלות, לפעמים זרם המים יספיק לכם. אבל לא תקבלו את החריכה הנפלאה שאנחנו רוצים שיהיה בסטייק שלנו. הייעוד של המחבתות האלו, הוא לספק משטח חלק ואחיד, תוך יצירת חיכוך מינימלי בין המחבת לבשר, מה שיאפשר לכם לבשר את הבשר שלכם בלי לחשוש שהוא ידבק בלי שמן, או עם מעט מאוד שמן. היתרון של מחבתות נון-סטיק עמידות מאוד ומפזרות את החום בצורה שווה ומגוונת, כדי להתאים את עצמן כמעט לכל סוגי הבישול.
האם לסוג המחבת יש השפעה על הבריאות שלנו?
לא הרבה יודעים, או מקדישים לזה מחשבה – לא רק שלסוג ואיכות המחבת יש השפעה על הטעם, יכולה להיות לה השפעה גם על הבריאות שלכם.
חלק מהמחבתות עשויות לשחרר כימיקליים די מזיקים למזון שלנו, במיוחד בחשיפה לטמפרטורות גבוהות. שימו לב שאתם בוחרים במחבתות המיוצרות מחומרים איכותיים ובטוחים. עדיף לרכוש ממותגים שעברו בקרת בטיחות ובריאות וקיבלו תו תקן של מוצר בטוח לשימוש.
הדגמים המומלצים
- מחבתות מברזל יצוק אוני CONI
מחבתות יצוקות מבית אוני CONI כוללות מחבתות יצוקות חלקות ומחבתות פסים. שני הסוגים אוגרים ומפזרים את החום בצורה נהדרת, מתאימים לשימוש בתנורים, טאבונים ומושלמות לבישול בשרים.
שני סוגי המחבתות מגיעות בצורה אובאלית, לשימוש נוח וכוללות ידיות מעוצבות ומבודדות חום. ניתן לפרק את הידיות ולהרכיב אותן מחדש לפני ההורדה מהאש או הוצאה מהתנור.
- מחבת פלדת פחמן 28 de Buyer
מחבת מקצועית המיוצרת מ-99 אחוז ברזל ואחוז אחד של פחמן. היא מגיעה עם ידית מבודדת שנשארת קרה גם בבישול בטמפרטורות גבוהות על אש או בתנור. מה שהופך אותה לסופר נוחה לשימוש.
היא מציעה את השילוב האולטימטיבי בין מחבת נון-סטיק למחבת מברזל יצוק, היא אוגרת ומפזרת את החום בצורה אחידה ומעולה, היא במשקל יחסית קליל ותאפשר להם להכין מנות מטריפות.
מדי פעם תצטרכו להשקיע בה ולמרוח עליה שמן (אחרי שניקיתם אותה), לדעתנו היא בהחלט שווה את זה.
- מחבת אלומיניום, דגם GEM של BergHoff
מחבת פסים מאלומיניום, מאפשרת צלייה איכותית מהרגע הראשון. מבחינת כבדות היא נמצאת אי שם בין מחבת מברזל יצוק לנון-סטיק. היא אוגרת חום בצורה נהדרת וגם מפזרת אותו בצורה אחידה לכל משטח הבישול. הבשר לא נדבק, גם בלי להוסיף שמן. מצוינת לצליית סטייקים ונתחי בשר שונים. החיסרון היחיד שלה הוא שלא ניתן להכניס אותה לתנור.
- מחבת גריל עם פסים מבית Tefal Trattoria
מחבת גריל עגולה ונהדרת מאלומיניום יצוק, היא מביאה את איכויות הנון-סטיק כך שניתן לבשל עליה בשרים מבלי לחשוש שהם ידבקו. אגירה ופיזור החום גם הם נעשים בצורה אחידה ואיכותית הודות לאלומיניום היצוק שמאפשר הולכת חום מהירה ואיכותית. כמו רוב מוצרי טפל, גם המחבת הזו מתהדרת בנקודה האדומה שתתריע לכם מתי המחבת הגיעה לטמפרטורה של 180 מעולות. והיתרון הגדול בהשוואה למוצאים אחרים – ניתן לשטוף אותה במדיח.
כמה מילים אחרונות
לפעמים, בישול מרגיש לי כמו מגרש משחקים שלא נגמר. לפני שאתם מעיפים בי מבט עייף, אם תחשבו על זה שוב אולי תגלו שזה נהדר! אין גבול לכמה אנחנו יכולים ללמוד, זה גם יכול להזכיר לנו שאנחנו גם קצת ילדים בעולם של מבוגרים.
צליית סטייקים על המחבת האולטימטיבית זה באמת תורה שלמה, גם כשאני חושב שאני יודע הכול, אני מגלה שתמיד יש משהו חדש ללמוד!