שפיץ צאך – המדריך המלא + מתכון

אם אתם מגדירים את עצמכם כחובבי בשרים מן המניין, סביר להניח שפגשתם את הנתח המהולל שפיץ צאך לפחות פעם אחת, הלוא הוא בשר מספר 15, או אם תעדיפו לקרוא לו בשם המדליק יותר, פקנייה.

אל תרגישו לא בנוח אם זאת הפעם הראשונה שאתם שומעים על הנתח הזה, אני מניח שאילולא גדלתי בין קצבים, סביר להניח שלא הייתי מכיר אותו כל כך מהר.

אז נעים להכיר, שפיץ צאך, בשר מספר 15, או פקנייה – לא משנה איך תקראו לו, העיקר שיגיע לצלחת שלכם וכמה שיותר מהר! למה?ללא ספק מדובר בין הסטייקים הטובים ביותר שהיו אצלנו באטליז הבשרים.  

שפיץ צאך אולי לא פופולארי כמו נתחים אחרים, אבל זה שהוא שונה ולא מוכר ממש לא הופך אותו לפחות טוב, להפך, הנתח הזה הולך להכות את בלוטות הטעם שלכם בתדהמה ואני ממש לא מגזים.

מדובר בנתח עם טעמים כל כך עשירים, מרקם שיעשה לכם נעים בפה ותתפלאו, המחיר שלו לא הולך לרוקן לכם את הארנק בהשוואה לאפשרויות אחרות.

יכול להיות שזה היצר המרדני שלי שגרם לי לבשל את הנתח הזה פעם אחר פעם, למרות שכולם אמרו לי שיש נתחים טובים בהרבה. לפעמים יש לי נטייה כזאת, לעשות את ההיפך ממה שכולם אומרים. איזה מזל!

החלטתי שהגיע הזמן להוציא את הנתח הזה אל אור הזרקורים, כדי שעוד אוהבי בשרים יוכלו להנות ועל הדרך לברך אותי על השידוך המושלם הזה.

לכו תדעו, אולי מגיע לי חלקה קטנה גן עדן.

אחרי הרבה שנים שאני, המשפחה והחברים שלי נהנים ממנו, קבלו אותו במחיאות כפיים סוערות!

שפיץ צאך – המדריך המלא + מתכון, וכל מה שאתם צריכים לדעת על הנתח, החל מאיפה הוא מגיע ועד איך אפשר להכין ממנו מנה של הביוקר (אבל בזול)!

סטייק שפיץ צ'אך טרי

בואו נתחיל מההתחלה, מה זה סטייק שפיץ צאך? 

אז כבר ציינתי ששפיץ צאך, או נתח מספר 15 (או פקנייה) הוא בין הנתחים הפחות מוכרים במדינתנו הקטנטונת. ובכל זאת, זה אחד הנתחים שכדאי לשים עליהם את העין וגם את היד, גם כי הוא נגיש במחירים יחסית סבירים וגם כי הוא יכול להיות רך להפליא וטעים באופן מפתיע.

אנקדוטה קטנה וחמודה – הנתח הזה הוא בשר הדגל בברזיל ובמדינות נוספות בדרום אמריקה, אתם תתקשו למצוא מסעדה בשרית שאין לה פקנייה בתפריט.

אגב, המילה פקנייה מגיעה מהשפה הלטינית פיקנה, זה סוג של מוט שהחקלאים במדינות הלטיניות השתמשו בו כדי לרעות את הבקר. 

מאיזה חלק מגיע שפיץ צאך?

זה נתח שמגיע מהחלק האחורי, לנתח שנקרא צאך וזה השפיץ שלו- הצאך עצמו קשה וזהו הנתח מובחר. הנתח שוקל כ 1.5 בממוצע. 

הרבה פעמים אני אוהב להתחיל לבשל את הנתח דווקא מהצד השמן ולהמיס את הטעמים האהובים עלי ישירות לתוך הבשר. זה החלום הרטוב שלי. 

שפיץ צאך - המדריך המלא + מתכון

אפשר לבשל שפיץ צאך במגוון טכניקות ושיטות, כל אחת מחוברת לתרבות קולינרית עשירה. אני באופן אישי אוהב לצלות נתח שפיץ צאך גדול ושלם בתנור, כך אני יכול להשתמש במעטפת השומן לתיבול הבשר ולשמירה על המרקם שלו.

אל תמהרו להיתפס על הטכניקה שלי, אין דרך אחת שהיא הכי טובה, זה מאוד תלוי בטעם ובטכניקות הבישול שאתם מתחברים אליהן.

אני הולך לציין את האפשרויות הפופולריות ביותר לבישול שפיץ צאך, מה שנקרא ללכת על בטוח ואם תרצו, תוכלו לנסות את כולן או להתעמק בטכניקה אחת.

1# צליית שפיץ צאך על גחלים/גריל גז

  • סטייק שפיץ צאך על גריל גז/פחמים

אחרי שבחרתם נתח יפה של שפיץ צאק, פורסים אותו לסטייקים אישיים, אפשר לעשות את זה בבית, או לבקש מהקצב שיעשה את זה עבורכם.

מתבלים את הסטייק במלח גס בנדיבות אל תתביישו ומניחים אותו בצד למנוחה של 45 דקות לפחות, עד שיגיע לטמפרטורת החדר. 

לא משנה אם אתם מתכוונים לצלות על גריל גז או פחמים, לפני שאתם מניחים את הסטייק על הרשתות וודאו שהמנגל שלכם לוהט.

מניחים את הסטייקים על הגריל, וצורבים 2-3 דקות מכל צד. אחרי שהסטייק מוכן, מנמיכים את האש של הגריל, או לחילופין מזיזים הצידה את הפחמים ומעבירים את הסטייקים להתבשל בחום עקיף ולא ישיר, ל- 5 עד 10 דקות נוספות. או עד שהסטיק מגיע למידת העשייה שאתם אוהבים, אני אוהב להשאיר את הנתח שלי יחסית אדום אז MR  זאת המידה שלי ברוב המקרים.

מורידים את הסטייק מהגריל ומניחים אותו על קרש חיתוך למנוחה בת 5 דקות לפני ההגשה.

  • שיפודי שפיץ צאך

אם אתם רוצים להנות מטוויסט בעלילה, אני ממליץ לכם לנסות לשפד את הסטיק שלכם, לא בשלמותו כמובן. זה יבטיח לכם חתיכת שומן עסיסית בכל ביס, זה תענוג אמיתי.

כדי לעשות את זה, פורסים כל סטייק לרצועות בעובי של שניים וחצי סנטימטר בערך, לאחר מכן חיתכו את הרצועות למלבנים יפים, מתבלים בנדיבות במלח גס ומחדירים את החתיכות על שיפודי מתכת ארוכים. תנו להם לשבת בטמפרטורת החדר לחצי שעה לפחות.

אחרי שחיממתם את גריל הפחמים, או הגז שלכם היטב, צורבים את השיפודים דקה שתיים מכל צד וכשהם מוכנים מניחים אותם לחמש עשר דקות נוספות לבישול עקיף. גם פה, תנו להם לנוח חמש דקות לפני שאתם מסתערים.

2# צריבת שפיץ צאך על מחבת יצוקה

פורסים את הנתח לסטייקים אישיים, מתבלים בנדיבות בכל הצדדים עם מלח גס ומניחים בטמפרטורת החדר ל- 45 דקות.

מחממים מראש מחבת גדולה מברזל יצוק על אש גבוהה ואחרי שהיא מתחממת היטב מורידים לאש בינונית, מוסיפים כף של שמן זית (אופציונלי, לא חובה) ומניחים את הסטייקים במחבת במרווחים בעובי של אצבע וחצי. צורבים את הסטייקים ל- 3 עד 4 דקות מכל, מוצאים מהמחבת ומניחים על קרש חיתוך למנוחה של 5 דקות לפני ההגשה.

3# צלי שפיץ צאך בתנור

במקרה של שפיץ צאר, בישול בתנור זאת הטכניקה הכי אהובה עלי. מהסיבה הפשוטה שאני אוהב לבשל את הנתח הזה בשלמותו.

מתבלים הנתח היטב במלח גס, מכל הצדדים. מניחים אותו בחוץ למנוחה בת שעה. בזמן הזה מחממים תנור ל 400 מעלות או למקסימום שהתנור שלכם יכול.

מברישים את כל הצדדים של הנתח בשמן זית, מניחים בתבנית צלייה ומוסיפים כוס וחצי מים לתחתית התבנית, אנחנו רוצים שהמים יכסו רק את חלקו התחתון של הנתח.

מכניסים לתנור וצולים כשעה, במידה ויש לכם מדחום בשר בדקו אם הטמפרטורה הפנימית הגיעה ל- 130 עד 135 מעלות, שיהיה מדיום רייר כמו שאנחנו אוהבים.

מוציאים מהתנור ומניחים לבשר לנוח חמש עד עשר דקות דקות לפני שפורסים.

סטייק שפיץ צ'אך

4# שפיץ צאך בסו וויד

מוציאים את הנתח מהמקרר, ממליחים את הבשר ומניחים בצד ל- 45 דקות. מחממים את המים באמבט הסו וויד ל- 135 מעלות כדי להגיע לדרגת עשייה של מדיום רייר. אתם כמובן יכולים לכוון למידת העשייה שאתם אוהבים, אם כי אני ממליץ לא להרוג את הבשר.

הטכניקה הזו לא מבשלת באגרסיביות את הבשר ומהסיבה הזו, אתם יכולים לתבל בנדיבות רבה יותר. אני מוסיף מלח גס, פלפל שחור, עשבי תיבול, טימין טרי או מיובש ורוזמרין טרי או מיובש.

מניחים את כל הטוב הזה בתוך שקית הניתנת לאטימה בוואקום וטובלים את השקית בתוך האמבט באופן כזה שכל הסטייק מכוסה במים. מניחים לבשר לשכשך באמבט ל- 5 שעות טובות.

אחרי שהבשר מוכן, מוציאים את השקית מהמים ומניחים אותה באמבט עם מי קרח כדי לעצור את תהליך הבישל. אחרי שהבשר התקרר מעט, מוציאים מהשקית ומעבירים לצלייה קצרה במחבת לוהטת מברזל יצוק עם כף אחת של שמן זית.

צורבים את הסטייק על הצד השמן יותר לשתיים שלוש דקות עד להשחמה ולאחר מכן הופכים וצד השני וצורבים לדקה שתיים.

מניחים את הסטייקים המוכנים למנוחה של חמש עד עשר דקות ואז אפשר לפרוס לרצועות ולטרוף!

 

סטייק שפיץ צ'אך

מתכון נתח שפיץ צאך במרינדה

זה נכון שנתח שפיץ צאך עסיסי ומלא בטעם בפני עצמו, יחד עם זאת, אין זה אומר שאי אפשר להשרות אותו במרינדה ולהפוך אותו לטעים עוד יותר. אם אתם רוצים לנסות לגוון את טעמי הבשר שלכם אני ממליץ להכין מרינדה יחסית בסיסית, עם שפע של עשבי תיבול ותבלינים כמו, שום, טימין, מרווה מלח ופלפל שאותם נוסיף לשמן זית מעורבב עם חוץ בלסמי או מיץ ליים – ויש לכם מרינדה נהדרת.

משרים את הסטייקים, או הנתח לפחות ארבע שעות במקרר, אם אתם רוצים להגיע לתוצאות הכי טובות אז תפרגנו בלילה שלם.

מתכון לסטייק שפיץ צאך צרוב במחבת יצוקה

מה צריך?

  • 2 קילו בשר שפיץ צאך טרי, פרוס לסטייקים
  • מלח גס
  • כפית פלפל שחור גרוס
  • ענף יפה של רוזמרין
  • כפית אבקת שום, או שום כתוש טרי
  • 3 כפות שמן זית

 

איך מכינים?

1# שלב ראשון מוציאים את הסטייקים מהמקרר, אם רכשתם נתח שלם זה הזמן לפרוס אותו לסטייקים אישיים, שימו לב שכל סטייק מכוסה בשבת שומן יפה.

ממליחים את הסטייקים בנדיבות מכל הצדדים, אני ממליץ לעשות לנתח מסאז’ טוב שיחדיר את המלח לתוך הבשר. לאחר מכן, הניחו את הבשר לנוח כ- 45 דקות בטמפרטורת החדר.

2# שלב שני – בזמן שהסטייקים שרויים במנוחת הלוחמים, מחממים טוב טוב מחבת גדולה מברזל יצוק על אש בינונית-גבוהה.

בקערה קטנה מוזגים את השמן זית, את הפלפל השחור והשום ומערבבים יחד ומניחים בצד.

3# שלב שלישי – מניחים את הסטייקים במחבת כאשר הצד השמן מופנה כלפי מטה ומניחים לידו את ענף הרוזמרין (אם אין לכם מספיק מקום, אל תדחסו את הנתחים, תבשלו שני נתחים ואפילו אחד בכל פעם). צורבים עד לקרמול יפה במשך שתיים שלוש דקות. הופכים לצד השני וצורבים לשתיים שלוש דקות נוספות. 

4# שלב רביעי – אם יש לכם מדחום בשר, (אם אין אני ממליץ בחום לרכוש אחד) בדקו את הטמפרטורה הפנימית כדי לראות אם הסטייקים ברמת העשייה הרצויה לכם – עבורי מדובר ב- 130 עד 135 מעלות, למדיום רייר – אם לא, הנמיכו את האש ותנו לבשר להתבשל לדקה שתיים נוספות.

מוציאים את הסטייקים מהמחבת, בעודם לוהטים ומושכים אותם בשמן זית עם התבלינים ומניחים אותם להתייצב בטמפרטורת החדר חמש דקות לפני ההגשה.

אפשר להגיש עם פירה, אורז לבן, צ’יפס או פוקאצ’ה חמה, שיהיה בתאבון!

כמה מילים לסיכום

לפעמים דווקא הנתחים הפחות מוכרים יכולים להפתיע אותנו ולספק לנו ארוחה ערבה לחיך. אני ממליץ לכם מכל הלב, מדי פעם לחפש באופן יזום נתחים שעדיין לא שמעתם עליהם ולהפתיע את עצמכם עם טכניקות חדשות, ואת הפה שלכם בטעמים חדשים.

מחפשים נתחים ייחודים ואקזוטיים לארוחה הבאה שלכם?

אתם לא צריכים ללכת רחוק, קצבית האחים אהרון המצאת בשוק התקווה במרכז הארץ מחזיקה בנתחים הכי טריים והכי איכותיים.

אתם לא מהאזור? אנחנו עושים גם משלוחים! נשמח לספק לכם את הנתחים הכי איכותיים וטריים עד לשולחן!

 

לוגו של האחים אהרון
רוצים לשתף את המתכון שלכם?
צרו איתנו קשר!
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
לוגו האחים אהרון

ברוכים הבאים לבית
של אוהבי הבשר בישראל.

האתר מאפשר לכם לעיין במגוון העצום שלנו, להתאים את הנתח הנכון, לבחור מתוך מגוון תערובות הבשרים, להגיע לשלמות המנה שתרצו להכין. תוכלו ליהנות מבשר איכותי מוכן לצרכים שלכם. נגיע אליכם בלי מאמץ, לבית או למקום העבודה עם שירותי משלוחי בשר שלנו! לכם נותר רק, לבחור להזמין ולהכין, די בקלות, כי את חומרי הגלם תקבלו נקיים, מסודרים, מוכנים לעבודה.

אז מה חדש??

לקבלת עדכונים על מתכונים חדשים, הנחות, הטבות ותכנים שלא תראו בשום מקום אחר, הצטרפו לניוזלטר שלנו!

מתכונים מומלצים

מתכונים פופלריים

הצטרפו עכשיו
לקבוצת הפייסבוק
של האחים אהרון.

פוסטים נוספים שעשויים לעניין אותך