הטבחה המושלמת של סבתא

אז מה זה בכלל טבחה – ולמה כולם מתגעגעים אליה?

טבחה היא אחד התבשילים הכי מזוהים עם המטבח המרוקאי והתוניסאי – תבשיל עמוק, מתובל, כזה שמבושל לאט־לאט וממלא את כל הבית בריח שאין לו תחליף.

הבסיס שלה פשוט יחסית – בשר שמתבשל עם שעועית לבנה, שום, עגבניות ותבלינים. אבל הטעם? טעם של סיר שמבושל באהבה.
היא הייתה חלק בלתי נפרד משולחן שישי אצל הרבה משפחות – לא תמיד בתור “המנה המרכזית”, אבל כזו שתמיד רצו עוד ממנה.
לפעמים היא נראית פשוטה – אבל מי שמבשל יודע: טבחה זו מנה עם נשמה. היא לוקחת זמן, היא צריכה סבלנות, והיא תמיד יוצאת אחרת – תלוי בידיים שמכינות אותה.

כל בית עשה אותה קצת אחרת.
אצל סבתא שלי, היא תמיד הייתה עם שעועית לבנה ובשר צוואר.
אצל השכנה שלנו, שמרה על גרסה תוניסאית – עם גרגרי חומוס ובלי הרבה רסק.
ויש כאלה שמוסיפים אפילו תפוחי אדמה – כל אחד והיד שלו.

אבל העיקרון נשאר אותו דבר:
בישול איטי, טעמים חזקים, והרבה לב.
היא לא מנה שמתאימה ל”זבנג וגמרנו”, היא לא קופצת החוצה מחמש דקות טיגון.
היא מבושלת שעות, כמו פעם, בלי קיצורי דרך – וזה בדיוק מה שגורם לכולנו להתגעגע אליה.

כי בעולם שבו הכול נהיה מהיר ומעובד, טבחה נשארה מה שהיא תמיד הייתה:
תבשיל פשוט, חם, אמיתי – שעושה לך טוב בגוף ובלב.

טבחה

אני לא זוכרת את סבתא רשל יושבת רגע.
היא הייתה כמו שעון – קמה עם השמש, עוד לפני שהעיר מתעוררת. תריסים נפתחים ברשרוש מוכר, האור מציף את המטבח הצפוף, והרחוב עוד ריק, שקט כזה שלפני הרעש.
היא מדליקה את הרדיו על קול ישראל, או איזה פיוט ממרוקו שזורק אותך ישר לחצר של ילדות רחוקה – שם הנשים היו שוטפות את הדגים והגברים היו בוררים את הפול.
ואז היא ניגשת למטבח, קושרת את הסינר הישן עם הכתם של הסלק שלא יורד כבר עשור, ובלי מילים – פשוט מתחילה.

שום. בצל. גזר. בשר.
הידיים שלה זזות כמעט בלי להסתכל, כאילו הגוף שלה זוכר לבד.
היא לא הייתה צריכה מתכונים, לא הייתה שואלת, לא מתייעצת, לא פותחת ספרים – היא ידעה.
מהריח, מהמגע, מהזיכרון.

והטבחה?
הייתה המלכה של יום שישי.
לא קוסקוס, לא מפרום – טבחה.
סיר עמוק, כבד, כזה שעובר מדור לדור, עם הפסים השחורים על התחתית שאף אחד כבר לא מנסה לקרצף.
היא הייתה שמה אותו על הגז מוקדם, לפני שהשכנים בכלל הספיקו לשים מים לקפה.
כל הבית היה מתמלא בריח סמיך, כזה שעושה רעש בבטן עוד לפני שאכלת משהו.

שעועית לבנה ששתתה לילה שלם מים, בשר עם עצם שזורק טעם לרוטב, רסק עגבניות עמוק־עמוק, שום בכמות שלא מתביישת.
והרוטב?
לא מרק, לא דליל – סמיך, עשיר, נצמד לכל גרגר אורז ולכל פיסת לחם.
הוא היה נוזל בצלחת כמו קטיפה אדומה עם לב.
רק מי שטעם, יודע.

כל שישי היה חוזר על עצמו אותו טקס.
דפיקות בדלת. שכנים. נכדים. הבן של הדוור. כל אחד קיבל צלחת.
וסבתא? הייתה עומדת בצד, מסדרת את המטפחת שלה, ומחייכת.
לא צריך לה הרבה. רק לדעת שכולם אכלו טוב.

טבחה

איזה בשר שמים בטבחה?

בשר זה הלב של הטבחה.
בלי בשר טוב – אין טעם, אין עומק, אין את התחושה הזאת של תבשיל אמיתי שמחבק אותך מבפנים.
אבל לא כל בשר מתאים, ופה בדיוק נכנסת החוכמה של סבתא.

היא תמיד אמרה:
“אל תקני מה שנראה יפה – תקני מה שיתבשל טוב.”
וזה משפט שכל בשלנית צריכה למסגר על המקרר.
כי טבחה זה לא שניצל. זה תבשיל ארוך, שמבשל את הבשר לאט, עד שהוא מתרכך, מתמזג עם השעועית, ונותן את כל מה שיש לו לרוטב.

אז איזה חלקים הכי מתאימים?

צוואר (מס’ 9)

זה הבסיס הקלאסי.
הצוואר רך, מלא בטעם, לא מתייבש, והוא מתפרק בדיוק ברגע הנכון – אחרי בישול ארוך.
הוא גם שומר על צורתו בסיר, כך שלא תקבלי “שפוך”, אלא ביסים נעימים ושמנמנים של בשר.
זה החלק שסבתא הכי אהבה – “אם את לא יודעת מה לקחת, תתחילי מצוואר.”

ברך / גולש (מס’ 4)

חלק שמכיל ג’לטין טבעי, והוא זה שאחראי לרוטב הסמיך והמבריק.
אחרי כמה שעות על האש – הוא פשוט נמס.
הרוטב נהיה עשיר, כמעט מבריק, וזה לא בגלל רסק – זה בגלל החלקים הטובים שבבשר.

חזה בקר או שפונדרה (מס’ 2/5)

פה כבר נכנסים לשטח של שומן – וטוב שכך.
קצת שומן בתוך הסיר זה לא חטא, להפך: זה מה שנותן עומק, רכות, וטעם של “וואו”.
השומן משתחרר לאט ונטמע ברוטב, כך שכל כפית תקבל טעם עמוק יותר.

שילוב של חלקים

הקומבינציה הכי מנצחת היא לשלב.
סבתא שלי תמיד ביקשה מהקצב “תערבב לי קצת, שים לי צוואר, תכניס גם חתיכה עם עצם.”
היא אמרה שצריך “שיהיה שמח בסיר” – גם רך, גם עמוק, גם קצת שומני, וגם חתיכות שהרוטב יכול להיאחז בהן.

ועוד טיפ חשוב – עצם!

אם את אוהבת את הבישול שלך באמת עשיר – בקשי מהקצב גם חתיכה עם עצם.
לא חייב הרבה – אפילו אחת או שתיים.
העצמות משחררות טעם, מינרלים וג’לטין טבעי, וזה משנה לגמרי את הרוטב.
הוא נהיה עבה, עמוק, כמעט מתקתק – פשוט מושלם.

ומה לא לשים?

נתחים רזים מדי – כמו סינטה או פילה – לא מתאימים.
הם יתייבשו, יהפכו לסוליה, וסתם יבזבזו לך כסף.
טבחה אוהבת בשר שיש בו טעם, מרקם, וסבלנות. 

הטבחה המושלמת של סבתא

מספר מנות

7

יחידות
זמן הכנה

חצי

שעה
זמן בישול

חצי

שעה

מצרכים

    • 1 ק”ג בשר לצלי (צוואר/שפונדרה/חזה) חתוך לקוביות גדולות

    • 2 כוסות שעועית לבנה (מושרת לילה קודם)

    • 2 בצלים קצוצים

    • 6 שיני שום פרוסות

    • 4 עגבניות בשלות קלופות ומגוררות

    • 2 כפות רסק עגבניות

    • 1 כפית פפריקה מתוקה

    • ½ כפית כמון

    • מלח, פלפל שחור לפי הטעם

    • שמן קנולה או זית לטיגון

    • מים רותחים – עד כיסוי + קצת

     

הוראות הכנה

      • מחממים סיר רחב עם שמן, צורבים את קוביות הבשר עד שהן משחימות מכל הצדדים. מוציאים החוצה.

      •  

    • באותו סיר, מטגנים את הבצל עד שהוא שקוף, מוסיפים את השום, הפפריקה והכמון. מערבבים עד שהבית מתמלא בריח של געגועים.

    • מחזירים את הבשר פנימה, מוסיפים את העגבניות המגוררות ורסק העגבניות.

    • מערבבים היטב, מבשלים 10 דקות על אש בינונית־גבוהה.

    • מוסיפים את השעועית (סינון מלא מהמים), מלח, פלפל, ומים רותחים עד כיסוי.

    • מביאים לרתיחה, מנמיכים לאש נמוכה, ומבשלים עם מכסה חצי פתוח 2.5–3 שעות. מדי פעם לבדוק, אולי צריך עוד מים.

    1. כשהשעועית רכה והבשר מתפרק במזלג – זה מוכן. ואם לא? לתת לו עוד קצת זמן. הוא יודה לך.

    לוגו של האחים אהרון
    רוצים לשתף את המתכון שלכם?
    צרו איתנו קשר!
    {{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
    {{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
    {{ options.labels.newReviewButton }}
    {{ userData.canReview.message }}
    לוגו האחים אהרון

    ברוכים הבאים לבית
של אוהבי הבשר בישראל.

    האתר מאפשר לכם לעיין במגוון העצום שלנו, להתאים את הנתח הנכון, לבחור מתוך מגוון תערובות הבשרים, להגיע לשלמות המנה שתרצו להכין. תוכלו ליהנות מבשר איכותי מוכן לצרכים שלכם. נגיע אליכם בלי מאמץ, לבית או למקום העבודה עם שירותי משלוחי בשר שלנו! לכם נותר רק, לבחור להזמין ולהכין, די בקלות, כי את חומרי הגלם תקבלו נקיים, מסודרים, מוכנים לעבודה.

    אז מה חדש??

    לקבלת עדכונים על מתכונים חדשים, הנחות, הטבות ותכנים שלא תראו בשום מקום אחר, הצטרפו לניוזלטר שלנו!

    מתכונים מומלצים

    מתכונים פופלריים

    הצטרפו עכשיו
לקבוצת הפייסבוק
של האחים אהרון.

    פוסטים נוספים שעשויים לעניין אותך