סיר לחץ – המדריך המלא למתחיל

אתם יכולים לבשל כמעט כל דבר בסיר לחץ – מבשרים ומנות עיקריות דרך אורז, תפוחי אדמה וירקות מכל סוג. יותר מזה, בישול בלחץ מאפשר לכם להכין אוכל במהירות של עד 70 אחוזים בממוצע, מאשר שיטות בישול רגילות, מה שאומר שתוכלו לחסוך ים זמן ואנרגיה. סיר לחץ כבר לא מפחיד כמו שהיה בעבר, זוכרים את התקריות המפחידות? בכל מקרה בדגמים החדשים אתם יכולים להיות לגמרי רגועים + לזכור לשמור על כללי בטיחות. בסקירה הבאה נדבר על כל מה שחשוב לדעת על סירי לחץ, בואו נתחיל! 🙂 

היתרונות וההחסרונות של סיר לחץ

יעילות זמן: סירי לחץ בולטים ביכולתם לבשל ארוחות במהירות להפליא, ומשיגים תוצאות מהירות של עד 70% משיטות בישול מסורתיות כמו בישול רגיל או אפייה. הדבר נובע מסביבת הלחץ הגבוה בתוך הכיריים, אשר מעלה את נקודת הרתיחה של המים ומזרזת את תהליך הבישול. לדוגמה, ניתן לרכך נתחי בשר קשים שבדרך כלל ידרשו שעות של בישול איטי בשבריר מהזמן, מה שהופך את הבישול בלחץ לאידיאלי לתכנון ארוחות של הרגע האחרון ומצמצם את זמן השהייה במטבח.

חיסכון באנרגיה: היעילות של סירי לחץ משתרעת על צריכת האנרגיה שלהם. על ידי צמצום משמעותי של זמני הבישול, הם גם מצמצמים את כמות האנרגיה הדרושה להכנת ארוחות. יעילות זו מועילה לא רק עבור חשבונות החשמל שלך אלא גם עבור הסביבה, מכיוון שהיא מובילה לטביעת רגל פחמנית נמוכה יותר. בהשוואה לתנורים או לכיריים, שעשויים לדרוש חימום ממושך, סירי לחץ מספקים את אותן תוצאות תוך שימוש בפחות אנרגיה, תוך התאמה לבחירות אורח חיים ידידותיות לסביבה.

טעמים משופרים: הסביבה האטומה של סיר לחץ מונעת בריחת חום ולחות, יחד עם טעמים, ויטמינים ומינרלים. המשמעות היא שהמזונות לא רק מתבשלים מהר יותר אלא גם שומרים על טעמם העשיר והטבעי ועל ערכיו התזונתיים טוב יותר ממזונות המבושלים בשיטות אחרות. הלחץ כופה לחות לתוך המזון, עוזר להחדיר טעמים עמוק ואחיד לאורך המנה. תהליך זה מועיל במיוחד עבור מרקים, תבשילים ותבשילים צלויים, כאשר המטרה היא למזג טעמים בצורה הרמונית.

צדדיות: סירי לחץ מודרניים הם מכשירים רב תפקודיים שיכולים להתמודד עם מגוון משימות בישול.  הרבגוניות הזו הופכת אותם לפתרון בישול הכל-באחד, המסוגל להחליף כמה גאדג’טים למטבח. בין אם אתם מכינים בשרים רכים, תבשילים לבביים, סיר לחץ יכול להתאים למתכונים שונים, מה שהופך אותו לכלי בעל ערך לחקר מגוון רחב של מאכלים וטכניקות בישול.

נוחות מטבח: בניגוד לסירים מסורתיים המשחררים אדים ומגבירים את טמפרטורת המטבח, סירי לחץ שומרים על חום ואדים בתוך היחידה. בלימה זו עוזרת לשמור על סביבת מטבח קרירה ונוחה יותר, במיוחד במזג אוויר חם. בנוסף, זה שומר על נקיון המטבח על ידי הפחתת ניתזים ושפכים.

בטיחות: בניגוד לדגמים ישנים יותר, שאולי היו ידועים לשמצה בבעיות בטיחות, סירי לחץ מודרניים מצוידים בתכונות בטיחות מתקדמות. אלה כוללים מכסים ניתנים לנעילה המונעים פתיחה בלחץ, מחווני לחץ כדי להראות מתי בטוח לפתוח את המכסה ושסתומי שחרור המאפשרים שחרור בטוח של אדים. תכונות אלו ממזערות במידה רבה את הסיכון לתאונות, מה שהופך את סירי הלחץ המודרניים לבטוחים וידידותיים למשתמש.

החסרונות של סיר לחץ:

עקומת למידה ראשונית: בעוד שסירי לחץ מציעים יתרונות רבים, הם יכולים בתחילה להפחיד משתמשים חדשים בשל ההגדרות המורכבות שלהם והתפיסה של בישול תחת לחץ. ההבנה כיצד להגדיר נכון את הלחץ, הזמן ושיטות השחרור יכולה לקחת קצת התרגלות. עם זאת, רבים מגלים כי לאחר מספר שימושים, הפעלת סיר לחץ הופכת לפשוטה ומייעלת משמעותית את תהליך הבישול.

עלות : סירי לחץ איכותיים יכולים להיות יקרים יותר מראש מאשר כלי בישול מסורתיים. עם זאת, ההשקעה בדרך כלל משתלמת בטווח הארוך באמצעות זמני בישול מופחתים, חשבונות אנרגיה נמוכים יותר ועמידות המכשיר. ראה הוצאה ראשונית זו כהשקעה בכלי מטבח רב-תכליתי וחוסך זמן שישרת אותך במשך שנים.

גודל ואחסון: סירי לחץ מסוימים, במיוחד דגמים גדולים יותר המיועדים למשפחות גדולות או לבישול אצווה, יכולים להיות מגושמים וכבדים. זה עשוי להוות אתגר אחסון במטבחים קטנים יותר עם שטח ארונות מוגבל. בחירת הגודל המתאים לצרכים ולשטח הפנוי שלך יכולה לעזור להקל על בעיה זו.

תחזוקת איטום: טבעת האיטום, החיונית ליצירת סביבה אטומה, יכולה לספוג ריחות ולהישחק לאורך זמן. יש צורך בניקוי שוטף והחלפה תקופתית כדי לשמור על ביצועי סיר הלחץ וההיגיינה. למרות שזוהי משימת תחזוקה נוספת, שמירה על טבעות חילוף בהישג יד וטיפול בהן כראוי יכול למזער את אי הנוחות.

סיר לחץ על הכיריים

מה זה בדיוק סיר לחץ (וקצת על ההיסטוריה שלו על קצה המזלג) 

סיר לחץ הוא סיר אטום עם שסתום השולט על לחץ הקיטור שבתוכו. כשהסיר מתחמם, הנוזל שבתוכו יוצר אדים, מה שמעלה את הלחץ בתוך הסיר. לחץ גבוה זה מגביר את נקודת הרתיחה של המים ומאפשר למזון שבתוכו להתבשל בטמפרטורה גבוהה יותר ומהירה הרבה יותר ממה שהיה בתנאי אטמוספירה סטנדרטיים. הלחץ המוגבר גם עוזר לכפות לחות לתוך המזון, מה שיכול להאיץ את תהליך הבישול ולהפוך מאכלים מסוימים, כמו נתחי בשר קשים, לרכים יותר.

ההיסטוריה של סיר הלחץ מתחילה במאה ה-17. הניסיון הראשון הידוע לבישול בלחץ נעשה על ידי פיזיקאי צרפתי, דניס פאפין, בשנת 1679. הוא המציא מעכל קיטור בניסיון להפחית את זמן הבישול של האוכל. המכשיר שלו, שהיה בעצם כלי סגור עם מכסה אטום היטב, השתמש בלחץ קיטור כדי להעלות את נקודת הרתיחה של המים, ובכך לבשל מזון מהר יותר.

פאפין הציג את ההמצאה שלו, שנקראת “דיגסטר”, בפני החברה המלכותית בלונדון ב-1681, שם היא התקבלה היטב. הגרסה המוקדמת של סיר לחץ זה שימשה בעיקר לניסויים מדעיים ולא אומצה באופן נרחב לבישול בשל חששות בטיחות ומורכבות העיצוב שלו.

רק במאה ה-20 תוכננו סירי לחץ לשימוש ביתי נרחב. בשנות ה-30 הוצג הדור הראשון של סירי לחץ ביתיים ביריד העולמי של ניו יורק, שסימן את תחילת הפופולריות של סיר הלחץ במטבחים ביתיים. הדגמים המוקדמים הללו היו עשויים מיציקת אלומיניום כבדה, עם מכסה נעילה שהיה מאובטח באמצעות בורג או מהדק הניתן להזזה.

העיצוב והבטיחות של סירי לחץ השתפרו משמעותית במהלך עשרות השנים. היצרנים הציגו מאפייני בטיחות חדשים, כגון נעילת מכסים המונעים את פתיחת המכסה בזמן לחץ ושסתומי שחרור לחץ כדי לשחרר קיטור בבטחה. שיפורים אלו הפכו את סירי הלחץ לבטוחים וקלים יותר לשימוש, ותרמו לפופולריות שלהם במטבחים ביתיים ברחבי העולם.

כיום, סירי לחץ מודרניים מתוחכמים יותר, ומשלבים בקרות דיגיטליות, תכונות בטיחות מרובות ופונקציות בישול מגוונות. הם מגיעים גם בדגמים של כיריים וגם בדגמים חשמליים. סירי לחץ חשמליים, המכונים לעתים קרובות כיריים רב-כיריים (כמו הסיר המיידי), משלבים את הפונקציות של סיר לחץ, סיר בישול איטי, סיר אורז ועוד, מה שהופך אותם לפופולריים מאוד במטבחים עכשוויים בשל הנוחות והרבגוניות שלהם.

האם יש הבדל בין סיר לחץ רגיל לסיר לחץ דיגיטלי? 

ההבדל בין סיר לחץ רגיל (או כיריים) לסיר לחץ דיגיטלי (או חשמלי) טמון בעיצוב שלהם, בפונקציונליות ובאופן השימוש בהם במטבח. שני הסוגים משרתים את המטרה העיקרית של בישול מזון בלחץ גבוה, אך הם עושים זאת בדרכים שונות ומגיעים עם סטים שונים של תכונות.

סיר לחץ לכיריים:
סירי לחץ על כיריים הם מהסוג המסורתי, עשויים מתכת ומיועדים לשימוש על כיריים. בדרך כלל יש להם עיצוב מכני פשוט, המורכב מסיר, מכסה עם מנעול, ווסת לחץ (או משקל), ושסתום בטיחות. מקור החום הוא חיצוני (הכיריים), ועל הטבח להתאים את חום הכיריים כדי לשלוט בלחץ בתוך הכיריים. דגמי הכיריים מגיעים בדרך כלל לרמות לחץ גבוהות יותר בהשוואה למקביליהם החשמליים, מה שיכול להוביל לזמני בישול מהירים יותר. הם בדרך כלל עמידים יותר בגלל הבנייה הפשוטה שלהם וניתן להשתמש בהם למטרות שימורים. עם זאת, הם דורשים יותר תשומת לב בזמן הבישול, שכן המשתמש חייב לווסת ידנית את החום והלחץ, ויש פחות תכונות בטיחות מובנות בהשוואה לדגמים דיגיטליים.

סירי לחץ דיגיטליים:
סירי לחץ דיגיטליים או חשמליים הם מכשירים מודרניים שמתחברים לשקע ומשתמשים בחשמל ליצירת חום. יש להם גופי חימום מובנים ומיקרו-מעבדים המווסתים אוטומטית את הלחץ והטמפרטורה על סמך התוכנית שנבחרה. כיריים אלה מצוידות בלוחות בקרה דיגיטליים המציעים מגוון של פונקציות בישול, טיימרים ותוכניות בישול מוגדרות מראש, מה שהופך אותם למגוון וקלים לשימוש. סירי לחץ דיגיטליים נחשבים בדרך כלל בטוחים יותר מדגמי כיריים בשל מספר רב של תכונות בטיחות מובנות, כגון שחרור לחץ ומערכות נעילה אוטומטיות המונעות פתיחה בזמן לחץ. הם אידיאליים למי שמחפש נוחות וקלות שימוש, מכיוון שהם דורשים פחות ניטור במהלך הבישול. עם זאת, הם בדרך כלל מתבשלים ברמות לחץ מעט נמוכות יותר מדגמי כיריים, מה שעלול להשפיע על זמני הבישול, וייתכן שהם לא יחזיקו מעמד זמן רב בגלל הרכיבים האלקטרוניים.

בשורה תחתונה, ההבדלים העיקריים בין כיריים לסיר לחץ דיגיטלי נעוצים בתפעול ובממשק המשתמש שלהם. סיר לחץ לכיריים מציעים זמני בישול מהירים יותר ועמידות אך דורשים יותר תשומת לב מעשית. לעומת זאת, סירי לחץ דיגיטליים מספקים קלות שימוש, צדדיות ותכונות בטיחות משופרות, מה שהופך אותם למתאימים למי שמעדיף גישה יותר פשוטה ועצלנית 😉

סיר לחץ

איך להשתמש בסיר לחץ נכון? (עם טיפים לבטיחות המרבית)

1. קרא את המדריך: כל סיר לחץ מגיע עם מדריך של היצרן. מסמך זה חיוני מכיוון שהוא מכיל הוראות ספציפיות, מידע בטיחותי וטיפים עבור הדגם הספציפי שלך. זה יעזור לך להבין את הקיבולת, הגדרות הלחץ, הוראות הניקוי והחלקים של סיר הלחץ שלך. הכר את ההיבטים הללו כדי להבטיח שימוש נכון ובטוח במכשיר.

2. בדוק את הסיר: לפני כל שימוש, בדוק את סיר הלחץ שלך כדי לוודא שהוא תקין. אטם הגומי או טבעת האיטום צריכים להיות נקיים מסדקים וממוקמים בצורה נכונה; זה אחראי לאטום את המכסה בחוזקה במהלך הבישול. פתח האוורור, לרוב חור קטן או שסתום על המכסה, חייב להיות נקי מכל חסימה כדי לאפשר לאדים לצאת בבטחה. זה חיוני למניעת הצטברות לחץ מעבר לרמות בטוחות.

3. הוספת מרכיבים: בעת הוספת מרכיבים לסיר הלחץ, יש לכלול תמיד מספיק נוזלים, שכן זה יהפוך לאדים ויוצר את הלחץ הדרוש לבישול. עם זאת, הימנעו ממילוי יתר של הסיר. מילוי יתר במזון עלול לחסום את פתח האוורור או השסתומים, בעוד יותר מדי נוזלים עלולים לגרום ללחץ מוגזם. כהנחיה כללית, אין למלא את הכיריים יותר משני שליש עבור רוב המזונות וחצי מלא עבור מזונות שמתרחבים במהלך הבישול, כמו אורז או שעועית.

4. סגור את המכסה: אבטח את המכסה על סיר הלחץ שלך כראוי. לרוב הדגמים יש מנגנון נעילה שנלחץ או מציין מתי המכסה אטום כהלכה. ודא שהמכסה נעול במקומו כדי למנוע בריחת אדים וכדי לאפשר ללחץ להיבנות בבטחה בתוך הכיריים.

5. הגדר את רמת הלחץ: אם לסיר הלחץ שלך יש הגדרות לחץ מתכווננות, בחר את המתכון שלך. לחץ גבוה נפוץ לבשרים ותבשילים, בעוד שלחץ נמוך מתאים לפריטים עדינים כמו דגים או ירקות. ההגדרה הנכונה מבטיחה שהמזון שלך מתבשל בטמפרטורה ובלחץ הנכונים.

6. התחל בבישול: הנח את סיר הלחץ על מקור החום שלך. אם אתה משתמש בדגם של כיריים, הפעל את החום לגבוה עד שהכיריים יגיעו לרמת הלחץ הנדרשת; עבור דגמים חשמליים, בחר את התוכנית המתאימה. ככל שהלחץ יגדל, אדים יתחילו להשתחרר. לאחר השגת הלחץ הנכון, הנמיך את החום (עבור דגמי כיריים) כדי לשמור על לחץ עם פליטת קיטור מינימלית.

7. לווסת לחץ: שמירה על הלחץ הנכון היא חיונית לבישול מזון נכון. לכיריים שלך עשוי להיות מחוון חזותי המראה מתי הלחץ האידיאלי הגיע. בשלב זה, כוונן את החום כדי לשמור על לחץ ללא שחרור אדים מוגזם. זה עוזר לבשל את האוכל בטמפרטורה עקבית ומונע בישול יתר או בישול נמוך.

8. זמן בישול: המתכון שלך צריך לציין את זמן הבישול הנדרש בלחץ. התחל בתזמון לאחר שהסיר הגיע לרמת הלחץ הנכונה. הקפדה על הזמן המומלץ חשובה, מכיוון שאפילו דקות ספורות יכולות להשפיע באופן משמעותי על המרקם והעשייה של האוכל שלך.

9. שחרור לחץ: לאחר סיום זמן הבישול, עליך לשחרר בבטחה את הלחץ לפני פתיחת המכסה. ישנן שיטות שונות לכך, והבחירה שלך תלויה במתכון ובדחיפות:
– שחרור טבעי: אידיאלי עבור מנות עם נוזלים או פריטי בישול ארוך יותר. זה מאפשר לסיר להתקרר באיטיות, ממשיך מעט את תהליך הבישול ללא חום נוסף.
– שחרור מהיר: מתאים לעצירת תהליך הבישול באופן מיידי, מושלם עבור ירקות או פריטים עדינים. השתמש במנגנון השחרור של הכיריים, היזהרו מהאדים החמים.
– שחרור מים קרים: רק עבור דגמי כיריים, שיטה זו מקררת את הכיריים במהירות לשחרור לחץ מיידי, שימושי כאשר יש לעצור את בישול המזון מיד.

10. פתח את המכסה: ודא תמיד שכל הלחץ שוחרר על ידי בדיקת מחוון הלחץ. לאחר מכן, פתח את המכסה בזהירות, הטה אותו ממך כדי למנוע כוויות אדים. התכולה תהיה חמה ותחת לחץ, כך שטיפול זהיר הוא הכרחי.

11. מגישים ונהנים: לאחר הפתיחה, ניתן להסיר את האוכל להגשה. אם התבשיל שלך דורש עיבוי, אתה יכול לבשל אותו עם מכסה סגור, ולאפשר לעודפי הנוזלים להתאדות.

שמרו על בטיחות! 

  • ודא תמיד שהלחץ משוחרר במלואו לפני שתנסה לפתוח את המכסה.
  • בדוק ותחזק באופן קבוע את רכיבי סיר הלחץ שלך, כמו האטם והשסתומים.
  • לעולם אל תנסה לפתוח את המכסה בכוח אם עדיין יש לחץ בתוך הכיריים
לוגו של האחים אהרון
רוצים לשתף את המתכון שלכם?
צרו איתנו קשר!
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
לוגו האחים אהרון

ברוכים הבאים לבית
של אוהבי הבשר בישראל.

האתר מאפשר לכם לעיין במגוון העצום שלנו, להתאים את הנתח הנכון, לבחור מתוך מגוון תערובות הבשרים, להגיע לשלמות המנה שתרצו להכין. תוכלו ליהנות מבשר איכותי מוכן לצרכים שלכם. נגיע אליכם בלי מאמץ, לבית או למקום העבודה עם שירותי משלוחי בשר שלנו! לכם נותר רק, לבחור להזמין ולהכין, די בקלות, כי את חומרי הגלם תקבלו נקיים, מסודרים, מוכנים לעבודה.

אז מה חדש??

לקבלת עדכונים על מתכונים חדשים, הנחות, הטבות ותכנים שלא תראו בשום מקום אחר, הצטרפו לניוזלטר שלנו!

מתכונים מומלצים

מתכונים פופלריים

הצטרפו עכשיו
לקבוצת הפייסבוק
של האחים אהרון.

פוסטים נוספים שעשויים לעניין אותך