רוב האנשים יגידו לכם שבשר זה משהו שאוכלים רק כשרעבים, בסך הכול זה די הגיוני. אבל אני מעולם לא חשבתי או התנהלתי כמו רוב האנשים אולי זאת הסיבה שהתפיסה שלי לגבי עולם הבשרים היא קצת ייחודית. כמובן שגם אני אוכל בשר מתוך רצון להשביע את רעבוני, ויחד עם זה עולם הבשרים זה המקום שבו אני הופך את האוכל שלי ליצירות אומנות.
האם נולדתי עם התשוקה הזאת? לא. זה משהו שמשנה לשנה התפתח, התעצב וכל פעם תפס כיוונים חדשים ומעניינים. זה הצריך ממני לשחרר משפטים ששמעתי כמו, אוכל זה לא משחק ולהניח כוונות חדשות – הכנת אוכל יכול להיות מקום שבו אני משחק ומביא את החלקים השונים שבי לידי ביטוי, בצורה אסתטית ואכילה.
אז כן, לא כל המנות שאני מכין נועדו בהכרח כדי להשביע רעב, הן יכולות להיות מנת פתיחה מהנה שכייף לקבל ולהגיש לשולחן ומי שיאכל אותן בוודאי ירוויח חוויה מפנקת, ומעניינת לחיך.
אחת המנות שהכי כייף וקל להתחיל איתן היא קרפצ’יו בקר! נראה לי שאין אחד או אחת שלא מכירים אותה, היא מופיעה ברשימת הראשונות של כל מסעדה. הקרפצ’יו זה מאכל מסורתי שמגיע מאיטליה, הוא מביא אתו היסטוריה צבעונית ומעוצבת! זה אולי נראה כמו משהו שמגישים רק במסעדות, אבל כל אחד יכול להכין אותו במטבח האישי שלו ולפנק את היקרים לו במנה מושקעת.
איזה בשר מתאים לקרפצ’יו ואיך להכין אותו כמו במסעדות הכי נחשבות? תנעלו מגפיים, אנחנו יוצאים לטיול במחוזות איטליה!
לפני שנתחיל לפרוס את הבשר דק דק, בואו נבין מה זה קרפצ'יו ומאיפה הוא הגיע אלינו?
קרפצ’יו הוא מתאבן (מנת פתיחה קטנה שמגישים בתחילת הארוחה כדי לעורר את התיאבון) איטלקי המורכב מבשר נא הפרוס דק מאוד ומזולף בעדינות במיץ לימון ושמן זית. אם תשאלו איטלקים אסלים הם יגידו לכם שקרפצ’יו מכינים רק עם בשר בקר, אבל כמובן שאפשר להכין אותו גם עם דגים (במיוחד סלמון או טונה) ותתפלאו אבל גם עם ירקות.
בואו נבהיר נקודה קטנה וחשובה – המילה קרפצ’יו לא מתייחסת רק למנות בשריות, אלא לכל דבר שנפרס דק דק וזולף בשמן זית ומיץ לימון.
שיעור קטן בהיסטוריה של הקרפצ'יו 🤓
אחת הסיבות שאני אוהב לחקור אוכל ולהתייחס כאליו כאל אומנות לכל דבר – זה כי ככה אני מרחיב את הידע שלי למקומות שמעולם לא דמיינתי שאני אגיע אליהם. כמו, מי המציא את הקרפצ’יו!
אז הקרפצ’יו הומצא על ידי השף ג’וזפה ציפריאני בבר הארי בוונציה של שנות ה- 50. האגדה מספרת שרוזנת בשם עמליה נאני מוצ’ניגו קיבלה אזהרה מהרופא שלה שלא לאכול בשר מבושל, באותם זמנים צמחונות לא היה משוהו מאוד נפוץ, אז היא ביקשה מהשף ליצור עבורה משהו שיתאים לצרכים התזונתיים שלה.
השף כמובן נענה לאתגר, בכל זאת אי אפשר לסרב לרוזנת רעבה והוא הגיש לה בשר בקר פרוס דק עם רוטב שמנת. כן, שם הכול התחיל.
איך הוא מצא את השם "קרפצ'יו?"
השף התפעם מהגוון האדום של היצירה הבשרית שלו, וזה שהזכיר לו צייר איטלקי מתקופת הרנסנס בשם ויטורה קרפצ’יו – שהיה ידוע בשימוש הליברלי שלו בצבעים אדומים בוהקים שהיה נוהג להתיז על הציורים שלו. והוא החליט שהמנה שלו תיקרא על שם הצייר מעורר ההשראה.
האם קרפצ'יו זו מנה בטוחה לאכילה? (בשר נא וכו'...)
כל יום מיליוני אנשים ברחבי העולם אוכלים בשר נא והם חיים כדי לספר על זה. בשר נא נחשב לבטוח ובריא לאכילה, אבל כמובן שאף אחד לא מבטיח שלא תחוו איזו מידה של רגישות מדי פעם. אם אתם רגישים למזון או נשים בהיריון, אז אולי לא כדאי שתאכלו בשר נא. בכל מקרה, אני ממליץ תמיד לרכוש בשר טרי ואיכותי וממקום מהימן. ככה תוכלו להימנע מסיטואציות לא נעימות.
ונעבור לחלק האומנותי שלשמו התכנסנו– איך מכינים קרפצ'יו כמו במסעדות?
1# בוחרים את הנתח
לפני שנתחיל בחיתוכים, קודם כל תבחרו את נתח הבשר שמתאים לקרפצ’יו. הנתחים שאני אוהב לעבוד איתם הם סינטה, פילה מניון ושייטל מספר 13 – הם גם הבשרים הנפוצים ביותר להכנת קרפצ’יו.
כדי להגיע למנה ברמה גבוה אני ממליץ לקנות את הנתחים מקצביה מקצועית שיודעת לעבוד עם בשר גולמי לקרפצ’יו – זה אומר להוריד את השומנים ולהגיש לכם בשר נקי וטרי. בקצבית האחים אהרון תוכלו למצוא את הבשרים האיכותיים והטריים ביותר כדי להכין קרפצ’יו מהאגדות!
אחרי שניקיתם את הבשר טוב טוב מהשומן, מתבלים את הנתח במלח פלפל, שחור גס עשבי תיבול וחומץ, לאחר מכן אוטמים את הבשר היטב בניילון נצמד ומצננים במקרר לשמונה שעות לפחות.
2# פורסים את הבשר
הכי קל ומדויק זה לפרוס את הנתח בעזרת פורס בשר חשמלי – ככה תוכלו להיות בטוחים שתקבלו פרוסות בשר מספיק דקות לקרפצ’יו. אם אין לכם מכשיר כזה – או שאתם מעדיפים, כמוני, ללכת בדרך המסורתית, אתם יכולים להשתמש בסכין ממש חדה כדי לפרוס את הבשר הכי דק שאפשר.
3# מצלחתים את הקרפצ’יו
מניחים את הפרוסות אחת ליד השנייה עד שמתקבלת מעין צורת פרח על הצלחת, נסו ש’עלי הכותרת, לא יעלו אחד על השני, אנחנו רוצים שהצלחת תראה קלילה ויפה ושלא תתקבל ערמת בשר מאסיבית. מטפטפים על הבשר מעט שמן זית ומיץ לימון – זה התיבול הכי בסיסי של קרפצ’יו. אתם יכולים להוסיף נגיעות של רוטב בלסמי מצומצם, לפזר מעט צלפים, להניח נבטים, קרם חציל, ולהגיש עם טוסטונים.
כשאני מכין קרפצ’יו, אני מרגיש שאין סוף לאפשרויות ולקומבינציות שאפשר להרכיב על הבשר הזה – כל אחת יוצרת ציור אכיל וייחודי ומשלבת טעמים חדשים.
-
שייטל מס’ 13
-
₪120.00
/ ק"ג₪12.00 ל-100 גרם
- בחירת אפשרויות
למוצר זה יש מספר סוגים. ניתן לבחור את האפשרויות בעמוד המוצר
-
פילה מניון
-
₪290.00
/ ק"ג₪29.00 ל-100 גרם
- בחירת אפשרויות
למוצר זה יש מספר סוגים. ניתן לבחור את האפשרויות בעמוד המוצר
אז אפשר לשים הכול?
שמעו, אנחנו חיים בעולם חופשי ואתם יכולים להחליט איך ייראה הקרפצ’יו שלכם – אני עשיתי עשרות ניסיונות שחלקם היו וואו והפה שלי התרגש לטעום כל ביס, חלק מהניסיונות היו די סטנדרטים ומוכרים וזה היה נחמד וטעים, וחלק מהניסיונות הובילו אותי לטעמים ביזאריים שכנאה לא הייתי מנסה אותם שוב – הכול חלק תהליך הלמידה שתמיד מורכב מניסוי טעיה. איך להרכיב שילוב טעמים הרמוני ובועט דורש קצת תעוזה והבנה שיש טעמים שהולכים ביחד ויש כאלה שלא.
לא משנה איזה ניסויים אני עושה, הקו המנחה שלי הוא להשאיר את הקרפצ’יו קליל ורענן. הכלל הזה כבר מוריד לי מהאפשרויות כל מיני חומרי גלם שפשוט לא עונים על ההגדרה קליל ורענן.
רוצים עוד מתכונים? היכנסו לכל מתכוני הבשר שלנו >>
קרפצ'יו בקר - אמנות חזותית וקולינרית
לפני שהקרפצ’יו נקרא על שמו של הצייר המפורסם, הוא היה יצרת אומנות על צלחת. כשאני מכין קרפציו אני ממש מרגיש שאני משחק ומצייר על הצלחת באותה הצורה, אבל בדרך שלי. אוזלי ה זה יישמע מוזר, אבל ‘המצב’ שאני נמצא בו, או מה שאני מרגיש עובר ישירות דרך המנה שלי. אם אני מתחיל את הצלחות בתחושת העקה (זה גם קורה לפעמים) הקרפצ’יו יכול לצאת חמוץ מהרגיל, ואז אני מוצא אלמנטים אחרים שיאזנו את החמיצות והמנה בסוף מכילה את כל הטעמים וזה פאר היצירה שלי. כמובן שרצוי להביא את עצמכם לידי ביטוי בתוך מסגרת מסוימת ולנסות שלא להפריז בשום מוצר, כדי שבסופו של התהליך הקרפצ’יו יהיה אכיל.
מה ההבדל בין קרפצ'יו לטרטר?
יכול להיות שגם אתם רואים קווי דמיון בין קרפצ’יו לטרטר – זה מעולה, זה אומר שאתם ערים. אבל למרות שהמנות יכולות להיראות דומה מדובר בשתי טכניקות שונות. בעוד שהקרפצ’יו פרוס, הטרטר קצוץ דק או טחון. התבלינים שמעטרים את הטרטר לרוב יהיו מיונז, צלפים בצל, פלפל גרוס, חלמון ביצה נא ורוטב ווסטרשייר. יש שיגידו שצ’יפריאני קיבל השרטה מהטרטר כשיצר את הקרפצ’יו (הטרטר יותר וותיק) אבל כמובן אין הוכחה וזה גם לא כזה משנה.
50 גוונים של קרפצ'יו
קרפצ’יו מייצג את האלמנטים המשובחים ביותר של המטבח האיטלקי: שימוש במוצרים טריים, מרקם מדהים, טעמים מטריפים וצבעים שמשמחים את הלב. מזילוף של שמן הזית, דרך נתחי הבשר הרכים, הטעם החמוץ מלוח של הצלפים והלימון והרעננות של הנבטים, קרפצ’יו הוא דרך פשוטה ואלגנטית להתחיל כמעט כל ארוחה.
כמה מילים לסיכום
לבחור לעשות דברים שאנחנו לא רגילים יכול להיות מעט מרתיע בהתחלה, הראש יוצא משליטה וזה נותן תחושה שהדברים הפשוטים הם מסובכים. יכול להיות שתרגישו ככה לפני שתתחילו להכין את הקרפצ’יו הראשון שלכם, אבל אחרי שתתנסו בזה פעם אחת, אתם תתמכרו לאומנות הצלחות הזאת, תפנקו את עצמכם ואת האהובים שלכם במנות מלאות באסתטיקה שפשוט אי אפשר להפסיק לאכול!
אם אתם רוצים להכין קרפצ’יו ביתי ממש כמו במסעדות הטובות – אל תוותרו על נתח בשר איכותי שיקפיץ את הטעם, הנראות והאיכות של המנה שלכם.
באטליז האחים אהרון תמצאו מגוון נתחים מעולים וטריים להכנת קרפצ’יו טעים לגמרי בעצמכם. אתם עדיין לא מוכנים לעשות את זה לבד? אתם בחברה טובה! יש לנו גם קרפצ’יו פילה פרוס דק דק, ולכם יישאר רק לתבל לקשט ולאכול.