איירון סטייק – כל מה שרציתם לדעת על הנתח

אחחח! אין כמו סטייק פלאט איירון צלוי טוב טוב על הגריל עם רוטב  צ’ימיצ’ורי – זה קלאסי, טעים והכי עסיסי שיש! אז מה אתם צריכים לדעת על הנתח הנפלא הזה? המשיכו לקרוא! 

למה אני כל כך אוהב איירון פלאט סטייק (ולמה זה נתח כל כך אנדררייטד בארץ)

לעולם לא אשכח את היום שבו נתקלתי בפנינה נסתרת של מסעדת רחוב במהלך אחד מנסיעותי לאמריקה. האוויר היה צלול, והעלים רק התחילו לעטות את צבעי השלכת , ויצרו סצנה ציורית שגרמה לי לרצות לצאת בשקיעה לחקור את העיר.  בעודי שוטטתי ברחובות התוססים של ניו יורק, ניחוח מגרה נדף באוויר, והוביל אותי אל מקורה של חוויה קולינרית בלתי נשכחת.

הביסטרו המוזר שנתקלתי בו שכן בבניין בן מאות שנים, המראה החיצוני השבור  קצת גרם לי לפקפק בהתחלה, אבל בפנים, תאורה חמימה ועמומה יצרה אווירה מזמינה, ופטפוט של סועדים מרוצים מילאו את האוויר. היה ברור שזהו מקום שזוכה להערכה על ידי המקומיים ומוסתר היטב. הכול היה מקושט שם לכבוד ליל כל הקדושים והיה שם גם קישוטים של כריסמס – האמריקאים האלה מחפשים תמיד סיבה לחגיגה, חשבתי לעצמי. 

התקבלתי בברכה על ידי המארחת הידידותית והובלתי לשולחן פינתי נעים שהציע נוף מושלם על המטבח השוקק. הצצתי בתפריט, אבל מנה אחת במיוחד תפסה את עיני – סטייק איירון פלאט סטייק עם ירקות מוקפצים. עם תיאור מפתה שהבטיח נתח בקר עסיסי ורך, זו הייתה מנה שלא יכולתי להתאפק מלנסות.

כמה רגעים לאחר מכן, הסטייק הונח לפני, יצירת אמנות על צלחת. הוא היה צרוב ללא דופי, עם קראסט עשיר ומקורמל שלחש הבטחות. הניחוח המעושן ועשבי התיבול טשטשו את חושיי כשהרמתי בשקיקה את הסכין והמזלג שלי. הביס הראשון היה פשוט מופלא!

סטייק ה-Flat Iron בושל לדרגת מדיום-רייר מושלם. היה נתח עסיסי  עם תמצית עמוקה ובשרנית. השף שילב אותו בצורה מופתית עם חמאת עשבי תיבול ושום שהשלימו יפה את הבשר.

בעודי התענגתי על המנה, לא יכולתי שלא להרהר באמנות ובמיומנות מאחורי המנה הפשוטה אך יוצאת הדופן הזו. זו הייתה תזכורת שלפעמים, אלו אבני החן הצנועות מחוץ לשביל שמספקות את החוויות האוכל הכי כיפיות.

למה הוא תמיד היה נתח אנדררייטד ולמה זה התחיל להשתנות? 

סטייק פלאט איירון, מתסבר שהוא אחד הנתחים הכי פחות מוערכים, על אף שזה משהו שמתחיל להשתנות. אני חושב שיש לזה כמה סיבות: 

תפיסות שגויות: בעבר, איירון פלאט סטייק   נחשב לעתים קרובות לנתח משני עם רקמת חיבור והיה נטחן בדרך כלל לבשר המבורגר או שימש לתבשיל. לקח זמן לקצבים ולשפים לממש את הפוטנציאל האמיתי שלו. 

חוסר שיווק: בהשוואה לנתחים פופולריים יותר כמו אנטריקוט, פילה מיניון או סינטה, סטייק איירון  לא זכה לאותה רמת שיווק וקידום. זה תרם לאפלולית שלו בהשוואה לנתחים הידועים האלה.

ידע מקצועי: אנשים רבים אינם מודעים לנתח הזה  מכיוון שהוא דורש כישורי קצב  כדי להסיר את רקמת החיבור שעוברת דרכו (אבל תוכלו לבקש את זה מהקצב שלכם! לא צריך לשבור את הראש) 

למה אנשים מתחילים כל כך לאהוב את הנתח הזה? 

 עלות: סטייק זה קטן יותר יחסית וחסכוני יותר לייצור בהשוואה לנתחים גדולים יותר. המחיר שלו הופך אותו לאופציה אטרקטיבית עבור אלה שמחפשים סטייק איכותי מבלי לשבור את הכיס.

חדשנות ובאזז – תוכניות ריאלטי, רשתות חברתיות ועוד כל מיני פלטפורמות גרמו לשפים רבים לחשוף מתכונים עם הנתח הזה דבר שגרף התעניינות רבה אצל הבשלנים החובבים.

למרות שהוא נחשב לנתח סודי – אם לא יצא לכם להתנסות איתו אני ממליץ. כאשר הוא מוכן כהלכה, יכול להתחרות בטעם ובעדינות של נתחים יקרים. השיוש  והטעם שלו הופכים אותו לעשיר בטעמים ומיוחד. 

פלאט איירון סטיק

קצת על סטייק פלאט איירון

סטייק פלאט איירון הפך להיות בחירה מאוד פופלרית אצל אוהבי בשר, במיוחד כבחירה מוצלחת על הגריל. איירון סטייק עשיר בשומן – דבר שהופך אותו לנתח מלא בטעמים נהדרים ווהוא מתאים במיוחד למי שאוהב טעמים יחסית חזקים בבשר. 

בגלל שסטייק פלאט איירון טעים לגמרי בפני עצמו, אתם ממש לא חייבים להתעסק עם תיבול ורטבים – אבל אני תמיד אוהב רוטב צ’ימצי’ורי טוב בצד.

בלי קשר, ממליץ להבריש קלות עם שמן זית משני צידי הסטייק ואז לפזר מלח גס בנדיבות. שמן הזית עוזור לתבל את הסטייק וגם מסייע ליצור את הקרסט היפה הזה שאנחנו אוהבים בצריבה.

מהו פלאט איירון?

פלאט איירון הוא נתח מיוחד למדי, בעיקר בגלל צורת הקיצוב. זה נתח יחסית יקר בגלל העבודה הרבה שהוא דורש שכוללת הפרד הגיד האמצעי.  הפלאט איירון גם מוכר כבשר מספר 5 – צלי כתף, עם רקמת חיבור שחוצה אותו והיא למעשה אחראית גם על הטעם הייחודי שלו.

הנתח איירון ברוב המקרים שוקל 1-1.5 קילו, אך בהרבה קצביות תמצאו אותו חתוך ל -4 סטייקים ארוכים ושטוחים. בתהליך החיתוך הקצבים חותכים את הגיד שעובר דרך השריר – כי אם אתם מתכננים לצלות אותו מהר ולא לבשל בבישוך ארוך הוא לא אכיל.

התוצאה זה נתח דק ושטוח למדי עם שיוש נהדר (שומן תוך שרירי) טעם עשיר ומדהים. 

איירון סטייק

איך לבשל פלאט איירון?

הטיפ החשוב ביותר והא להקפיד להמליח את כל הצדדים של סטייק הברזל השטוח שלך בנדיבות ולתת לנוח בטמפרטורת החדר במשך 45 דקות לפני הבישול כדי ליצור תמיסת מלח יבשה שפריכה את הקצוות החיצוניים. לאחר מכן, עקוב אחר ההוראות הבאות לבישול סטייק ברזל שטוח:

הכנת איירון סטייק על הגריל  

מחממים את הגריל לחום בינוני-גבוה. מניחים את הסטייקים על רשת גריל משומן. מתבלים טוב טוב מכל הצדדים.
שימו את הרשת ישירות על האש כדי לצרוב סטייקים במשך 2-3 דקות. הופכים עם מלקחיים וצורבים עוד 2-3 דקות בצד השני.
תורידו מהגריל כאשר הטמפרטורה הפנימית מגיעה ל-51 מעלות צלזיוס עבור מדיום-רייר.

הכנת אירון סטייק במחבת

מחממים מחבת מברזל יצוק על אש גבוהה עם שתי כפות שמן זית.
מתבלים את הסטייקים במלח ופלפל מ-2 הצדדים.
מניחים סטייקים במחבת וצורבים 2-3 דקות מכל צד.
אם יש צורך בעוד זמן בישול כדי להגיע לרמת העשייה הרצויה, מנמיכים את האש לנמוכה ומבשלים עוד 2-5 דקות.

הכנת איירון סטייק בתנור

מחממים את התנור ל-200 מעלות.
מברישים סטייקים בשמן זית ומוסיפים מלח ופלפל.
מניחים את הסטייקים בתבנית בתנור, מבשלים עד שהטמפרטורה הפנימית מגיעה ל51 מעלות עבור מדיום רייר. זה אמור לקחת 20-40 דקות, תלוי בעובי הסטייק.

הכנת איירון סטיק בסו ויד

הגדירו את הסו ויד לטמפרטורה של 125 מעלות עבור מידת עשייה מדיום רייר. תבלו את הסטייק כרצונכם והניחו בשקית וואקום. 

מבשלים 1-3 שעות, תלוי בעובי הסטייק וברמת העשייה הרצויה. בשביל ידת עשייה MR לרוב ייקח כשעה עד שעה וחציץ   מוציאים את הסטייק מהמים. אני ממליץ לצרוב את הסטייק לאחר מכן כדי לקבל את הקראסט היפה שאנחנו אוהבים.  חממו מחבת עם כף אחת של שמן. מוסיפים את הסטייקים וצורבים מכל צד במשך 1-3 דקות.

איך מומלץ לתבל איירון פלאט סטייק? 

לתיבול קל וקליל, תבלו את האיירון פלאט סטייק בקצת מלח ופלפל לפני הבישול. אם אתם אוהבים טעם נועז יותר, פזרו עליו תיבול מעט שונה כמו  קצת אבקת שום, טימין או פפריקה. 

עם מרינדה או בלי מרינדה? 

איירון סטייק הוא נתח פופולרי למרינדה.  מרינדה עוזרת לטעמי הנתח הזה להיות מודגשים יותר. אני ממליץ לנסות מרינדה חריפה בסגנון קארי.

מידות עשייה לבשר

טיפים להכנת איירון פלאט סטייק

בחירת איירון סטייק: חפש איירון סטייק משויש היטב. השיש מתייחס לפסי השומן הלבנים בתוך השריר, והוא תורם לטעם ולעדינות של הסטייק. יותר שייש פירושו בדרך כלל סטייק טעים יותר.

ודא שהסטייק טרי- בדקו שלנתח שלכם יש צבע אדום בוהק והימנעו מסטייקים קפואים או צבע שמשאיר ספק. 

בחר סטייק בעובי אחיד –  באופן אידיאלי בסביבות 2.5 עד 3 ס”מכדי להבטיח בישול אחיד.

תיבול – מתבלים את הסטייק בנדיבות במלח ופלפל שחור גרוס טרי משני הצדדים. התיבול משפר את טעמו של הסטייק ועוזר ליצור קרום טעים במהלך הבישול.
אתם יכולים גם להוסיף תבלינים אחרים כמו אבקת שום, אבקת בצל, פפריקה וכו’. 

מחממים את המחבת או הגריל מראש –  חימום מוקדם הוא חיוני להשגת צריבה טובה. מחממים מחבת או גריל לחום גבוה. אם משתמשים במחבת, אפשר להוסיף כמות קטנה של שמן.

שימוש במד חום כדי להבטיח שהסטייק שלכם יגיע למידת העשייה הרצויה ללא ניחושים, השתמשו במדחום לבשר. מכניסים אותו לחלק העבה ביותר של הסטייק. עבור מדיום-רייר, כוון לטמפרטורה פנימית של  52-55°C .

מנוחה: לאחר הבישול, תורידו את הסטייק ממקור החום והעבירו אותו לקרש חיתוך או לצלחת.
נותנים לו לנוח כ-5-10 דקות. המנוחה מאפשרת למיצים להתפזר מחדש בתוך הבשר, ולהשאיר אותו עסיסי ורך.

חיתוך: יש לחתוך את הסטייק נגד הסיבים. הסיבים מתייחסים לכיוון סיבי השריר. חיתוך כנגד הסיבים הופך את הסטייק לרך יותר.

אולי תרצו לקרוא גם את המדריך איך להכין אונטריב בתנור >>

איירון סטייק
תמונה של יונתן רוזנפלד

יונתן רוזנפלד

בן 28, מראשון לציון, כתב, מדריך טיולים , שף חובב, קרניבור מושבע ומנגליסט

לוגו של האחים אהרון
רוצים לשתף את המתכון שלכם?
צרו איתנו קשר!
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
לוגו האחים אהרון

ברוכים הבאים לבית
של אוהבי הבשר בישראל.

האתר מאפשר לכם לעיין במגוון העצום שלנו, להתאים את הנתח הנכון, לבחור מתוך מגוון תערובות הבשרים, להגיע לשלמות המנה שתרצו להכין. תוכלו ליהנות מבשר איכותי מוכן לצרכים שלכם. נגיע אליכם בלי מאמץ, לבית או למקום העבודה עם שירותי משלוחי בשר שלנו! לכם נותר רק, לבחור להזמין ולהכין, די בקלות, כי את חומרי הגלם תקבלו נקיים, מסודרים, מוכנים לעבודה.

אז מה חדש??

לקבלת עדכונים על מתכונים חדשים, הנחות, הטבות ותכנים שלא תראו בשום מקום אחר, הצטרפו לניוזלטר שלנו!

מתכונים מומלצים

מתכונים פופלריים

הצטרפו עכשיו
לקבוצת הפייסבוק
של האחים אהרון.

פוסטים נוספים שעשויים לעניין אותך