צ’יקן טיקה מאסלה היא מנה הודית מסורתית וכל מי שטייל כאן במזרח בכלל ובהודו בפרט מכיר אותה מקרוב. מאז מסעדות הודיות רבות בארץ מוכרות את המנה האהובה הזו, אבל אתם הולכים להיות מופתעים מכמה שקל להכין אותה לבד בבית בעצמכם, מכמה טעים זה. למתכון המלא לחצו על הכפתור, אבל ממליץ בחום לקרוא גם את הטיפים שבין לבין. שיהיה בתיאבון!
מה זה צי’קן טיקה מאסלה?
צ’יקן טיקה מסאלה זו מנה תענוג שמגיעה אלינו מהודו ומביאה את הטעמים והתבלינים התוססים האופייניים למטבח ההודי. מנה זו כוללת נתחי עוף נימוחים עטופים במסאלה עשירה וארומטית, רוטב סמיך ומתובל עשוי בתערובת של תבלינים ועשבי תיבול שונים. המנה הזו ידועה בזכות זמן ההכנה המהיר שלו, שלוקח פחות מ-45 דקות מתחילתו ועד סופו, מה שהופך אותה לבחירה אידיאלית לארוחה משביעה שלא דורשת לעמוד שעות במטבח.
המונח “צ’יקן טיקה מסאלה” מתייחס בדרך כלל לעוף מבושל עם תבלינים במטבח ההודי. ליתר דיוק, זהו מאכל צפון הודי שבו העוף מבושל במסאלה על בסיס בצל חריף ועגבניות. את המסאלה מכינים על ידי הקפצת בצל, עגבניות ותערובת של תבלינים ועשבי תיבול, שלתוכה מבשלים עוף במרינדה. התוצאה היא מנה ארומטית, טעימה וכוללת נתחי עוף עטופים ברוטב סמיך ומלוח.
הרבגוניות של צ’יקן מסאלה מאפשרת לה להתאים להפליא עם מגוון תוספות. זה משתלב בצורה מושלמת עם אורז מאודה רגיל, שעוזר לאזן את הטעמים החזקים של המסאלה. למי שנהנה ממעט יותר מורכבות, אפשרויות אורז בטעמים כמו אורז ג’ירה, מושרה בכמון, או אורז כורכום, הידוע בגוון הזהוב שלו ובטעם האדמה העדין, משלימות את המנה בצורה יפה. בנוסף, צ’יקן טיקה מסאלה משתלב מצוין עם סוגים שונים של לחמים הודיים. צ’פאטי, לחם מחיטה מלאה רך וגמיש, רוטי ונאן, לחם מושלם, שטוח ומעט חרוך, הם נושאים נפלאים של הרוטב החמאתי הזה.
כדי לסיים את הארוחה הזו כמו שצריך אני ממליץ להוסיף אלמנט מרענן, שקול לכלול את Raita, תבלין על בסיס יוגורט העשוי בדרך כלל עם מלפפון ותבלינים המציע ניגוד מרענן לעוף חריף. כוס לאסי, משקה על בסיס יוגורט שמנת וקצף, המתובל לעתים קרובות במנגו או במי ורדים, יכולה לשמש גם כאופציה לשתייה טעימה המשמשת גם כמנקה לחך.
על הטיול שלי בהודו והפעם הראשונה שאכלתי טיקה מאסלה
אני עדיין זוכר היטב את הפעם הראשונה שטעמתי טיקה מסאלה במהלך טיול בהודו, חוויה שהייתה טבילה תרבותית לא פחות מאשר התגלות קולינרית. זה עתה הגעתי למומבאי, הייתי להוט לצלול לתוך הטעמים האותנטיים שהמטבח ההודי חוגג עבורם. כשהעיר גועשת סביבי, מצאתי בית אוכל קטן ומומלץ חבוי ברחוב צדדי סואן, שחזיתו הצנועה מסתמכת על הקסם הקולינרי שהתרחש בתוכו.
כשנכנסתי פנימה, האוויר היה סמיך בניחוח של תבלינים ועשבי תיבול, תצוגה מקדימה מפתה של מה שעתיד לבוא. השף, אמן מלאכתו, נראה מבעד למטבח פתוח, עבד בשקדנות את מחבתותיו, הלהבות זינקו מדי פעם תוך כדי בחישה. זה היה לילה עמוס, אבל האווירה הייתה מסבירת פנים, מלאה בפטפוטים של המקומיים ובצלצולים של מנות.
הזמנתי את העוף טיקה מסאלה, מנה שניסיתי הביתה אבל רציתי לחוות בארץ מוצאה. ההמתנה לא הייתה ארוכה, ועד מהרה הונחה לפני מנה תוססת. הצבעים היו חיים: הכתום הבוהק של הקארי, מנומר בעשבי תיבול ושכבה קרמית של שמן נוצצת מעל, בשילוב עם צד של נאן אוורירי ומהביל.
לקחת את הביס הראשון היה טרנספורמטיבי. העוף היה רך, כל נתח מצופה עשיר ברוטב עגבניות קרמי ומתובל שהיה חזק ומורכב כאחד. מאזן הטעמים היה ללא דופי – עגבניות חריפות, שמץ של מתיקות ותערובת חמימה של תבלינים ששרה עם תווים של כמון, כוסברה וגראם מסאלה. היה ברור שכל מרכיב נבחר בקפידה ובושל לשלמות.
ככל שהמשכתי לאכול, שכבות הטעם העמיקו, וחשפו את העשן של העוף החרוך ואת החום העדין שנבנה לאט לאט עם כל ביס. הנאן היה הרכב המושלם לרוטב, רך וכרית, מתפרק ללא מאמץ. טבלתי וגרפתי, התענגתי על כל פת, התבשיל ניגוד מענג של מרקמים וטעמים.
הארוחה הייתה יותר מסתם אוכל; זה היה שיעור לעומק הבישול ההודי, צורת אמנות המסוגלת להעביר היסטוריה ומסורת בכל ביס. השף, שהבחין בהערכה שלי, שיתף אותי בשיחה קצרה על מקורות הטיקה מסאלה והטוויסט האישי שלו במתכון, והוסיף רובד של חיבור בין היוצר לצרכן.
כשיצאתי מהמסעדה, הטעמים של הטיקה מסאלה נשארו, לא רק בחיך אלא בזכרוני, קבלת פנים חמה לארץ עשירה בטעמים, סיפורים ושליטה קולינרית. הארוחה הזו לא הייתה רק הטעימה הראשונה שלי של טיקה מסאלה בהודו; זה היה היכרות עם הלב והנשמה של המטבח ההודי, התחלה יפה לגישושים הקולינריים שלי במדינה שמתגאה במורשת הגסטרונומית שלה.
למה אני כל כך אוהב טיקה מאסלה?
החיבה שלי לטיקה מסאלה נובעת מכמה אלמנטים שמתכנסים במנה הזו ויוצרים חוויה קולינרית מנחמת ומרגשת כאחד. ראשית, מורכבות הטעמים שלו היא פיתוי ראשוני. הרוטב בטיקה מסאלה הוא תערובת הרמונית של עגבניות, שמנת ומלנג’ של תבלינים כמו כורכום, כמון וגראם מסאלה. השילוב הזה מעניק עושר עמוק ומשביע, עם חריפות קלה מהעגבניות ומרקם קרמי ויוקרתי מהקרם. כל ביס מציע שכבה חדשה של טעם, מה שהופך אותו למנה שלעולם לא גדלה לימיומית.
סיבה נוספת שאני מעריך את טיקה מסאלה היא הרבגוניות שלה. זה משתלב נפלא עם תוספות שונות כמו אורז, נאן או אפילו רוטי. צדדיות זו פירושה שהוא יכול להתאים להעדפות וזמנים שונים של ארוחות, מה שהופך אותו למרכיב עיקרי שמסתגל להקשרי אוכל שונים, בין אם ארוחת צהריים מהירה או ארוחת ערב נינוחה.
יתרה מכך, לטיקה מסאלה יש חמימות מנחמת, לא רק במונחים של תבלינים אלא גם ביכולת שלה להשביע ולהזין. יש נוחות מסוימת בהיכרות הטעם שלו ובאופן שבו הוא ממלא את החדר בניחוח המזמינה שלו. זה סוג של מאכל שמרגיש כמו חיבוק בקערה, מושלם להעלאת הרוח ביום קודר או לחגוג אירוע משמח.
לבסוף, החיבה שלי לטיקה מסאלה היא נוסטלגית חלקית. זה מזכיר לי את הטיולים שלי ואת הרחובות התוססים והשוקקים של הודו, כמו גם ארוחות משותפות עם חברים שאוהבים מטבח הודי. כל מנה מעלה זיכרונות של גילוי והנאה, מחברת אותי לחוויות ולאנשים היקרים ללבי. תהודה רגשית זו מגבירה את הערכתי למנה, משלבת טעם עם זיכרון 🙂
על המתכון הזה של צ’יקן טיקה מאסלה
ביצוע זה של צ’יקן מסאלה מפשט את המורכבות המסורתית של הבישול ההודי, מה שהופך אותו לנגיש לטבחים בכל רמות המיומנות. בניגוד למנות משוכללות יותר כמו Butter Chicken, שלעתים קרובות דורשת מרכיבים עשירים יותר כמו קשיו, יוגורט, קוקוס או שמנת, המתכון ה טיקה מאסלה נצמד למרכיבים בסיסיים וזמינים. הפשטות לא פוגעת בטעם האותנטי של המנה אלא בדיוק ההפך!
תהליך ההכנה מתחיל במרינדת העוף. שלב זה הוא קריטי מכיוון שהוא מאפשר לבשר לספוג את התבלינים, ומשפר גם את הטעם וגם את הרכות של העוף. מרכיבי המרינדה הנפוצים כוללים ג’ינג’ר, שום, כורכום וגראם מסאלה, אשר לא רק מתבלים את הבשר אלא גם מרככים אותו, ומבטיחים שכל ביס יהיה עסיסי ועשיר בטעם. לאחר המרינדה, העוף מבושל במסאלה עגבניות בצל תוססת. הבסיס הזה הוא הבסיסי למנה, המאופיין ברוטב מתובל עשיר עשוי בצל ועגבניות מוקפצים יחד עם תערובת תבלינים. העוף מבושל במסאלה זו עד שהוא מוחדר לחלוטין ברוטב, הופך עסיסי ומצופה היטב בתערובת הארומטית והחריפה.
אפשר גם להתאים אישית
מתכון מסאלה עוף מציע אפשרויות שונות להתאמה אישית כדי להתאים לטעמים ולהעדפות שונות. אפשר להתאים את העקביות של המסאלה לפי טעמכם. למנה יבשה יותר, ניתן לבשל את המסאלה בצורה נרחבת יותר כדי לאדות עודפי הרוטב. לחלופין, למי שמעדיף מנה יותר נוזלית, הוספת מעט מים במהלך תהליך הבישול יכולה לעזור להשיג עקביות דמוית רוטב יותר.
למי שמחפש להפחית את תכולת השמן, ניתן להתאים את המתכון לשימוש בפחות שמן, מה שהופך אותו לבריא יותר תוך שמירה על הטעמים. יתר על כן, ניתן להפוך את המנה לקרמית יותר על ידי שילוב שמנת כבדה קרם קוקוס לקראת סוף תהליך הבישול. תוספות אלו מביאות מרקם עשיר ומתיקות עדינה.
טיקה מאסלה – תבשיל הודי ברוטב עגבניות קרמי
4
מנותחצי
שעה4
שעותצ'יקן טיקה מאסלה היא מנה הודית מסורתית וכל מי שטייל כאן במזרח בכלל ובהודו בפרט מכיר אותה מקרוב. מאז מסעדות הודיות רבות בארץ מוכרות את המנה האהובה הזו, אבל אתם הולכים להיות מופתעים מכמה שקל להכין אותה לבד בבית בעצמכם, מכמה טעים זה. למתכון המלא לחצו על הכפתור, אבל ממליץ בחום לקרוא גם את הטיפים שבין לבין. שיהיה בתיאבון!
מצרכים
חצי ק"ג חזה עוף
יוגורט ביו עד 3%
שמן קנולה
3 שיני שום כתושות
ג'ינג'ר מגורד (כפית)
1/4 כפית כורכרום
1/4 כפית קארי
1 כפית פפריקה מתוקה
לרוטב
3 כפות שמן
2 בצל קצוצים דק
כפית ג'ינג'ר טרי קצוץ
1/2 כפית פפריקה חריפה
5 שיני שום
כפית קארי
1 כפית כורכום
1 קופסה (100 גרם) רסק עגבניות
פחית של עגבניות מרוסקות או כוס עגבניות חתוכות דק
1 פחית קרם קוקוס
פלפל שחור
מלח
כפית 1 גאראם מסאלה
חופן עלי כוסברה, קצוצים
הוראות הכנה
1. משרים את העוף: מערבבים את כל חומרי המרנידה עם קוביות העוף, ומשרים לפחות שעה
2. בינתיים, מכינים את הרוטב: מחממים שמן קנולה בסיר רחב ומטגנים את הבצל עד שמקבל צבע חום חתיף כזה וכל הבית בריח מטריף.
בזמן שהבצל מתבשל, מוסיפים את השום, את הג’ינג’ר וממשיכים לבשל כ-2 דקות.
3. מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים כמה דקות. חשוב לערבב ולהוריד אולי את האש שלא ישרף.
מוסיפים את רסק העגבניות ואת העגבניות המרוסקות או הטריות ומבשלים עוד כמה דקות יחד.
מוסיפים כוס מים וממשיכים לבשל על אש נמוכה כ- 15 דקות.
טועמים ובמידת הצורך מתקנים תיבול
בזמן שהרוטב מתבשל, מחממים מחבת על אש גבוהה. מוציאים את קוביות העוף מהמירנדה וצולים על מחבת גריל עד שהעוף מקבל סימני חריכה.
עוברים שוב לרוטב - עם בלנדר מוט יש לטחון את הרוטב עד לקבלת רוטב קרמי.
6. מחזירים את הרוטב לאש, מוסיפים את קוביות העוף הצלויות ומבשלים עד שהעוף שלנו מוכן.
כ-10 דקות לפני שמסיימים לבשל - שופכים פנימה את הקרם קוקוס. מערבבים יחד ונותנים להכול להגיע לרתיחה
מגישים עם פרוסות צ'ילי חריף חי, יוגורט ואורז לבן מפזרים מעל הכול כוסברה. שיהיה בתיאבון!