התעסקות עם בשר, היא אחד מהתחביבים (יש שיגידו שזאת אישתי השנייה) שמאפשרים לי לחקור ולגלות טעמים ומרקמים חדשים. אני מרגיש שזה ממש חלק מהטבע שלי, המגע בבשר וטכניקות הבישול מתחברות לי לחוויית צייד, פעולה מאוד גברית. אז אם דמיינתם אותי רץ אחרי אנטילופה באחו עם כידון ביד, זאת לא ממש המציאות שלי, ( למרות שזה נשמע כמו תסריט סקסי) את הבשר שלי אני רוכש מקצבית האחים אהרון ואת הצייד מחליפה האהבה שלי לבישול בשרים בכל מיני טכניקות – מצלייה על הגריל, דרך בישול ארוך, סו וויד, רק תגידו ואני שם סיר על הגז או מדליק את המנגל.
אין גבול או סוף ללמידה – תמיד אפשר לשכלל את הטכניקה שלנו ולהוסיף עוד שיטת בישול לארגז הכלים. אבל במשך הרבה זמן הרגשתי צורך להרחיב את גבולות הידע שלי ולהתנסות במשהו חדש. משהו שיאתגר אותי ויפתח לי עולם חדש של חוויות קולינריות והתנסויות שאני אוכל לגלוש איתן לאמצע הלילה כמו שאני אוהב.
באחד הערבים של צליית בשר על הגריל זה בא אלי, בהיתי מתוסכל בעננת העשן שעלתה מהבשר וזה היה לי די ברור! עישון בשר! זאת טכניקה שאני לא מכיר. אני מודה, הייתי צריך להתגבר על כמה קולות בראש שאמרו לי – מה תקנה עכשיו מעשנה? זה לוקח הרבה זמן ואני לא טיפוס שאוהב להמתין. איך אני אדע איזה מעשנה הכי כדאי לקנות והאם אני אצליח לעשן בשר, זאת הוצאה גדולה… אחרי כמה ערבים של טחינת ראש הגעתי להחלטה. אני הולך על זה. עכשיו נותרה השאלה איזה סוג של מעשנה הכי כדאי לרכוש, המגוון עצום וקל להתבלבל, מאיפה מתחילים?
יצאתי למסע חקירה. מהשורשים העתיקים של עישון בשר ועד למעשנות בשר החדשות ביותר. התחלתי לעשן (הרבה) בשר, ניסיתי הרבה טכניקות ודרכים שונות, כל אחת הייתה מרתקת והובילה אותי לטעמים מסחררים, מארומה של עצי דובדבן, דרך חיטה וקש ועד לטעמים מעושנים חזקים שלא היו מביישים את האדם הקדמון. עשיתי (כמעט) הכול!
מאז ועד היום עברו כמה שנים, וגם הרבה עשן במעשנה. יש שיגידו שאין חכם כבעל ניסיון, היום המשפט הזה מהדהד לי חזק, כי ניסיון של אחרים יכול לקצר את הדרך. כנראה שהייתי צריך לעבור בדרך הארוכה.
היום הניסיון שלי יכול לקצר לכם את הדרך ולחסוך לכם הרבה כסף ולא מעט תסכולים. היכולת להתחלק בידע ולהפיץ אותו זאת מתנה מדהימה. אז אני הולך לעשות לכם חיים קלים ופשוטים עם המדריך המלא לבחירת מעשנה לבשר שיצרתי מתוך ההתנסות והניסיון שלי בבישול ועישון בשרים.
מה זה אומר לעשן בשר?
לפני שרצתי לקנות מעשנה, רציתי להבין אם באמת אין עשן בלי אש – מה זאת הטכניקה הזאת, האם היא באמת כזאת טובה?
אז עישון הוא תהליך שבו אנחנו בעצם חושפים את המזון שלנו לעשן כדי לשמר, לבשל, להשחים ולהוסיף לו טעם. זאת אחת מטכניקות הבישול הוותיקות והטעימות ביותר לבישול בשר, וגם אחת הדרכים המסתוריות. כנראה שהיא פותחה מייד אחרי שקלטנו איך לבשל עם אש. העישון מתבצע על ידי זה שאנחנו תולים או מניחים את הבשר על מתלים מיוחדים בתוך תא שלוכד את העשן, שנוצר על ידי מדורת עצים.
אולי יעניין אותך לקרוא גם על עישון בשר אסאדו >>
לפני שבוחרים - הכירו את ההבדלים
1# מעשנת בשר על חשמל
לפעמים אנחנו קוראים לה המעשנת לימים שאנחנו עצלנים. להיות עצלן יכול להיות חוויה סופר נעימה ובזמנים מסוימים היא מספקת לנו את הפתרון הכי טוב לחוסר בזמן ובכוח, אנחנו בטוחים שכולם מכירים את הימים האלה.
מעשנות בשר על חשמל עובדות בצורה די פשוטה, בלי כל הרעש והצלצולים של הפחמים וגזעי העצים. לא צריך להתאמץ כדי לשמור על חלל המעשנת חמה, פשוט מפעילים אותה ומגדירים מראש את הטמפרטורה שאנחנו רוצים, שמים כמות קטנה של שבבי עץ, חופן אחד או שניים ואפשר לעשות מה שרוצים, ליטרלי.
אפשר ללכת לישון, לראות סדרה ולקפוץ להביא את הילדים מהחוג ועל הדרך לעשות קניות. הבנתם את הנקודה, היא לא דורשת תחזוקה תובענית, למעשה היא ממש קלה להשגה, או יותר נכון, לעישון.
#2 מעשנות בשר על גז
מעשנות בשר על גז הן די דומות לקרובות המשפחה שלהן החשמליות. הן סופר קלות להפעלה וגם אותן אפשר להגדיר מראש לשגר לתוכן את הבשר וכמעט לשכוח מהן לכל התהליך. במעשנות האלו הטעם המעושן מגיע משבבי עץ, או כדורים.
מבחינת הטעם או האיכות של עישון הבשר, מעשנת הגז יותר טובה מהגרסאות החשמליות. מה שחשוב לזכור זה שאתם חייבים להצטייד במכלי דלק כדי שהן יעבדו, זה לא מאוד יקר אבל כן צריך לקחת בחשבון אם אתם מתכננים עישון בשר ארוך ובמיוחד או אם אתם מתכננים לקחת את המעשנת שלכם לקמפינג.
למעשנת בשר על גז יש חסרון עיקרי שכדאי לקחת בחשבון אם אתם אוהבים לדייק, הטמפרטורה הכי נמוכה אצל רוב המעשנות האלו היא בין 121 מעלות צלזיוס ל- 135 ועבורנו זו יכולה להיות בעיה אם אנחנו רוצים להתחיל תהליך עישון בטמפרטורה נמוכה יותר.
#4 מעשנות פחם
הגיע הזמן לדבר על המעשנות האהובות עלינו, משענות עץ! שמרנו אותן כאחרונות וחביבות במיוחד. בואו נתייחס לטעמים, בכל זאת לשם זה התכנסנו – מעשנות עץ יספקו לכם עושר טעמים עצום. אז כן, זה מצריך מאיתנו ללכלך קצת את הידיים ולשחק באש, זה יותר מורכב ומסובך מעישון במעשנות האחרות וזה בדיוק מה שאנחנו אוהבים בתהליך העישון הזה.
עבורנו לעבוד עם מעשנת עץ זאת התמסרות, אנחנו צריכים לשלוט ולכוון את הטמפרטורה, אין כפתור פלאים שיעשה את זה בשבילנו. אנחנו ממש יוצרים מערכת יחסים עם האש והמעשנת וכדי להצליח להגיע לרבדים עמוקים של טעם ובישול מדויק, זה דורש תרגול, זה לא מגיע מייד.
אז נכון, המעשנות האלה לא הכי קלות לתפעול אם אין לכם ניסיון, אנחנו מצאנו את עצמנו מתבלבלים בשאלה האם הבשר מוכן או לא פעם אחר פעם. אבל היי, זה כל היופי והאומנות האמיתית מגיעה מתוך תנועה של ניסוי וטעיה.
ללחוץ על כפתור ולחכות שהאוכל יהיה מוכן יכול להיות די משעמם, אנחנו מאוד אוהבים שהמעשנת הזאת משאירה אותנו חדים, אנחנו נשארים תמיד עם היד על הדופק, או יותר נכון העין על הבשר לראות איך הוא מגיב. מה שבטוח, זה מאתגר ומלמד ואם יש לכם זמן וסבלנות זה כל כך שווה את זה.
איך לבחור את המעשנת הראשונה שלי?
אחרי שהכרנו חלק מהז’רגון של עולם העישון וגם סוגי המעשנות השונות. השלב הבא הוא לרכוש אחת! אנחנו מצאנו את עצמינו קצת מבולבלים, איך אפשר לדעת איזה מעשנת לקנות? מה הכי טוב? היקר ביותר? אולי זאת שהכי פופולרית?
לדעתנו המעשנת הראשונה היא אולי הכי חשובה, כי היא תהיה זאת שתפתח את מסע העישון הראשון שלנו. חלק גדול מהניסוי והטעיה שעברנו היה על המעשנת הראשונה. זאת גם הסיבה שהרבה אנשים ישר קופצים קדימה ורוכשים מעשנות עצים יקרות, ההתרגשות בשיאה אבל זאת לא בהכרח הפעולה הנכונה – כי הן הרבה יותר מורכבות לתפעול ואם אתם טירונים בתחום, רוב הסיכויים שהבשר לא ייצא הכי טוב, בלשון עדינה, עבור הרבה אנשים חוסר הצלחה יכול להיות השפעה על האם הם ימשיכו לעשן בשר או לא.
אנחנו התחלנו עם מעשנת די פשוטה, תאמינו או לא היא אפילו לא הייתה מעשנת עצים מורכבת. אז אנחנו שאלנו את עצמינו כמה וכמה שאלות לפני שקנינו את המעשנת הראשונה שלנו. וגם, חשוב לזכור שכמו כל דבר בחיים, כל השאלות הללו הן מאוד אינדיבידואליות. כלומר, מה שעשוי להיות טוב לנו, יכול לא להתאים למישהו אחר.
אספנו פה את כל הדברים שלדעתנו חשוב לקחת בחשבון לפני שאנחנו פותחים את הארנק:
- מה התקציב שאתם מוכנים להשקיע במעשנת שלכם?
- כמה אנשים אתם מתכננים להאכיל בממוצע? האם אתם מתכוונים לארח? אם אתם מתכוונים לעשן בשר עבור שניים שלושה אנשים אז לא בטוח שכדאי לכם לרכוש מעשנת גדולה.
- וכמובן, מה יהיה חומר הבעירה שתשתמשו בו? כמו שאמרנו יש ארבעה סוגי חומרי בערה: חשמליים, גז, גלולות עץ, פחום/עץ.
כמה מילים לסיכום
מעשנת בשר יכולה לשדרג לכם את החיים אם אתם אוהבים להתעסק עם בשר ולהפיק ממנו טעמים חדשים. אנחנו ממליצים לכם להתחיל את התהליך באיטיות ובסקרנות. כך תוכלו גם ללמוד וגם להנות מהדרך ומהאתגרים שמחכים לכם. שיהיה בהצלחה!
קניתם את המעשנת שלכם ועכשיו אתם רק צריכים בשר איכותי להתחיל את מסורת עישון הבשרים?
אנחנו מזמינים אתכם לקצביית האחים אהרון, אנחנו מציעים שלל סוגי בשרים טריים שיהפכו את העישון שלכם לחוויה בלתי נשכחת.