תבשיל מושלם לשבת או לחג, או סתם לארוחת צהריים משביעה – חצילים ממולאים בבשר!
במתכון הזה, החצילים מבושלים עוטפים את המילוי המושלם של הבשר הטחון – אני אוהב תערובת של כבש עם בשר טחון יחד עם רוטב עגבניות מושלם!
מתכון קל שכל אחד יכול להכין ואם אתם רוצים להרשים מישהו אין ספק שזו דרך נהדרת!
אין אין על החצילים ממולאים בבשר! זה מזכיר לי תמיד את ימי שישי, שילוב הטעמים של הבשר עם החצילים עושה לי תמיד חגיגה בתוך הפה. מזכיר קצת מוסקה שכולם כל כך אוהבים – אבל זה לא מוסקה (וטעים יותר!).
כל מי שאכל אצלי ביקש את המתכון הזה, גם הילדים אהבו, ואם למישהו היה בעיה עם חציל, הוא הוציא את המילוי ונהנה מכל ביס של התערובת. הממולאים שוחים ברוטב עגבניות מושלם!
כמה מילים על המתכון
אה, חציל ממולא בבשר! זו מנה שמעלה זיכרונות חמימים. כילד בן 5 בקושי הייתי מגיע לדלפק. הייתי יושב על שרפרף, צופה בסבתי בעיניים מהפונטות כשהיא עושה את הקסם שלה. חצילים, שמנמנים וסגולים, חיכו על השיש. היא הייתה פורסת אותם בזהירות, בשרם הרך מתחנן להתמלא בתערובת הסודית שלה.
עכשיו, זו לא הייתה מלית הבשר הרגילה שאתם מכירים. זו הייתה סימפוניה של טעמים, שעברה בדורות. טלה טחון, מושחם לשלמות, רקד עם בצל ריחני, עגבניות עם רמיזות לקינמון. עשבי תיבול כמו נענע ופטרוזיליה הוסיפו נופך של רעננות, בעוד שסחיטת לימון הביאה טאצ’ מרענן. ולא לשכוח את התבלינים – זילוף של כמון, קצת כוסברה, נגיעה של כורכום – כל אחד מוסיף את קולו הייחודי לחגיגה הזו.
כשהיא מילאה את החצילים, סבתא שלי הייתה מספרת סיפורים על ילדותה, על מפגשים משפחתיים שבהם המנה הזו הייתה המרכז. למדתי הרבה למרות שלא הבנתי את זה, ובעיקר על האהבה שנשפכה בכל ביס. המתכון לא היה רק הוראות הכנה; זה היה חוט שחיבר אותי למורשת ולמשפחה שלי
ואז, מגיע הקטע החשוב: הבישול. האוויר הפך סמיך מציפייה כשהחצילים התבשלו להם בסיר, עורם נוצץ משמן זית. כשהם לבסוף הגיחו, זהובים וריחניים, זה היה כמו לחזות ביצירת מופת קולינרית.
הביס הראשון היה פיצוץ של טעם. החציל הרך, שהושרה במילוי הבשר המלוח, היה ניגוד מרקם מושלם. התבלינים רקדו על הלשון שלי, כל אחד מהם מובחן אך הרמוני.
איזה בשר כדאי לבחור לחצילים?
הבחירה של בשר טחון לחצילים ממולאים תלויה במידה רבה בהעדפה האישית שלכם ובמגבלות התזונה…אם אתם בדיאטה אתם בבעיה 😜 סתם, תכף נגיע גם לזה. כל סוג בשר טחון יכול לעבוד היטב בחצילים ממולאים, וניתן אפילו לערבב בשרים שונים לקבלת פרופיל טעמים ייחודי. הנה כמה אפשרויות:
בקר: בשר בקר טחון הוא בחירה פופולרית למילוי חצילים. יש לו טעם עשיר ומלוח שמשתלב היטב עם הטעם הארצי של חציל. זוהי בחירה נפוצה במתכוני חצילים ממולאים מסורתיים רבים.
כבש: כבש הוא עוד אפשרות מצוינת לחצילים ממולאים, במיוחד אם אתם נהנים מטעם מעט ייחודי וחזק. כבש משתלב היטב עם תבלינים ים תיכוניים ומזרח תיכוניים, המשמשים לעתים קרובות במתכוני חצילים ממולאים.
עוף: עוף טחון הוא אופציה קלה ורזה יותר בהשוואה לבשר בקר או כבש. זה יכול לעבוד היטב אם אתם מעדיפים טעם עדין יותר או מחפשים אלטרנטיבה בריאה יותר. אם אתם בוחרים עוף אני ממליץ בכל זאת לערבב אותו עם בשר בקר או כבש כי לבדו הוא יצא יבש מדי.
אפשרויות צמחוניות/טבעוניות: אם אתה מעדיף אופציה על בסיס צמחוני, אפשר להשתמש בחלופות כמו טופו, טמפה או תערובת של פטריות וירקות אחרים כדי ליצור מלית צמחונית או טבעונית.
האם לטחון את הבשר לבד?
אם יש לכם זמן – כן. אבל אני מבין שלרוב האנשים אין כוח להתעסק בזה. מצד שני זה באמת יכול להביא לתוצרים מדהימים, גם לקציצות המבורגר לצורך העניין. בנוסף, אתם יכולים לטחון יותר ואז לאחסן במקפיא וזה יופי של דבר! טוב, אם החלטתם לטחון את הבשר בעצמכם לממולאים, הנה כמה טיפים:
חשוב לשמור על הציוד קר
לפני שתעברו למלאכת הטחינה, אחסנו את כל חלקי המטחנה במקרר או במקפיא כחצי שעה עד שעה לפני השימוש. ציוד קר מסייע לשמור על טמפרטורת הבשר במהלך תהליך הטחינה.
חותכים בשר לקוביות אחידות:
כדי שיצא לכם בשר טחון ממש טעים – מומלץ לחתוך אותו לקוביות בגודל שווה – זה יקל בעיקר על תהליך הטחינה והמטחנה לא תתקע לכם כל שניה.
מצננים את הבשר מראש:
חשוב לשמור על הבשר קר לאורך כל התהליך. אז אם אתם עובדים בקיץ או שתעבדו עם מזגן או שתצצצטרכו לאחסן חלק מהבשר במקרר עד שיגיע תורו. עבדו בקבוצות והוציאו רק מנות קטנות מהבשר מהמקרר כשאתם מוכנים לטחון.
השתמשו בצלחת הטחינה הנכונה:
בחרו את צלחת הטחינה המתאימה כדי לקבל את המרקם הכי מושלם. במקרה הזה ממליץ ללכת על צלחות טחינה גסות יותר אבל זה עניין של טעם אישי.
סבלנות:
חשוב להיות סבלניים ולא לנסות לטחון הכול כמה שיותר מהר כי אז זה פשוט הבשר לא יצא אחיד או טעים.
הימנעו ממילוי יתר:
כדי לשמור על טחינה עקבית, שימו לב שאתם לא מעמיסים על המכונה. כל פעם קצת קצת, כן כמו שאמרתי זה דורש לא מעט סבלנות.
שמרו על בטיחות:
תמיד תמיד תהיו זהירים עם מטחנות בשר וחשוב להרחיק ידיים ובגדים מחלקים נעים.
אחסון בשר טחון:
לאחר שטחנתם את הבשר, אחסנו אותו סגור, אם משתמשים ביממה הקרובה במקרר ואם לא אז למקפיא.
האם אפשר להכין את החצילים הממולאים מראש?
כן, אפשר למלא ולהרכיב את החצילים עד יום מראש. אחסנו אותם מכוסים במקרר. מביאים אותם לטמפרטורת החדר לפני הבישול.
האם אני צריך לבשל מראש את הבשר או האורז?
זה תלוי בזמן שיש לכם – אם אתם רוצים מהר, אז בשלו מראש. אם יש לכם זמן, אני ממליץ לתת להכול להבתשל ביחד.
האם אפשר להחליף את הבשר הטחון במילויים אחרים?
בהחלט! בין אם זה תערובת שונה של בשר (אפשר גם אפשרויות רזות יותר) ועד לגרסאות צמחוניות כמו עדשים, קינואה או טופו מפורר.
האם אני צריך להוסיף מים או מרק לסיר?
כן – כדי למנוע מהחצילים להתייבש אני ממליץ להוסיף מים או ציר מרק בקר (רק שיכסו את החצילים) ולהוסיף תוך כדי בישול במידת הצורך.
כמה זמן צריך לבשל את החצילים?
כשעה וחצי – אם אתם לא מכינים את הבשר מראש ובדקו את מידת העשייה על ידי הכנסת סכין לחלק העבה ביותר של החציל.
האם אפשר להקפיא שאריות חצילים ממולאים?
כן! הניחו להם להתקרר לחלוטין, ואז עטפו אותם היטב בניילון נצמד והקפיאו עד 3 חודשים. להפשיר לילה במקרר לפני החימום מחדש.
מהן תוספות טובות להגשה עם חצילים ממולאים?
הגישו אותם עם אורז, קוסקוס, קינואה או לחם פריך. סלט פשוט, ירקות צלויים או כל תוספת שאתם אוהבים.
איך מונעים מהחצילים להפוך למימיים?
המלחת החצילים הפרוסים ולתת להם להזיע במשך 30 דקות עוזרת להוציא עודף לחות. לייבש אותם לפני מילוי.
מה אם החצילים שלי יתחילו להשחים מהר מדי בזמן הבישול?
מכסים את הסיר בצורה רופפת בנייר כסף כדי למנוע השחמה נוספת מבלי להשפיע על זמן הבישול.
מתכון חצילים ממולאים בבשר
המצרכים
- 4-5 חצילים בינויים
- שמן זית
מילוי:
- 700 גרם בשר טחון – אפשר תערובת של בשר בקר/כבש/עוף – מה שאוהבים, ממליץ שיהיה כבש למעט שומניות ועסיסיות.
- 1 בצל גדול
- 2 תפוח אדמה
- 3 שיני שום
- מלח (לפי הטעם)
- פלפל שחור
- כפית ראס אל חנות
- חציכפית כמון
לרוטב: - -5 -6 עגבניות
- 5 כפות שמן
- 3 כפות גדושות רסק עגבניות
- כף סוכר או סילאן
- 6 שיני שום
- כפית פלפל שחור
- מלח (לפי הטעם)
- כפית ראס אל חנות
- חצי כפית כמון
- כפית פפריקה מתוקה
- צרור פטרוזליה קצוצה
- מעט צ’ילי גרוס (למי שאוהב חריף)
- חצי כפית פפריקה חריפה
- 4 כוסות מים
אופן ההכנה
פרסו את החצילים לאורך.
עסו את החצילים בשמן זית ושימו בתבנית בתנור שחומם מראש ל180 מעלות לחצי שעה או עד שהחצילים משחימים.
מילוי:
בקערה נשים את הבשר הטחון, בצל מגורד (או קצוץ דק) נגרד על פומפיה גם תפו אדמה, יש לסחוט מכל הנוזלים ואז להוסיף לקערה. להוסיף לקערה שיני שום כתושות ואת כל התיבול. לערבב ולהניח במקרר.
מכינים את הרוטב:
לחמם סיר עם שמן. להוסיף בצל, שום ולתבל ופפריקה. לבשל כמה דקות. להוסיף את העגבניות, הרסק ולערבב טוב טוב. לתת לזה להגיע לרתיחה. להוסיף מים ואז את כל שאר התבלינים, את הפטרוזייה ולהגיע לרתיחה. להוריד את האש.
בנתיים, נמלא את החצילים בבשר. לאר המילוי יש להניח אותם בעדינות בתוך הסיר, כשהפתח כלפי מטה ונבשל על אש נמוכה כשעה.
שיהיה בתיאבון!