הפינוק האולטימטיבי – מתכון צרפתי לכבד אווז

צרפת היא מדינה מופלאה – וכן, אתם לגמרי במקום הנכון – אחנו הולכים לדבר פה על כבד אווז, אז מה הקשר לצרפת? כי לא מדובר רק במדינה עם מורשת תרבותית עשירה, ארץ הרומנטיקה וההיסטוריה – אלא היא ידועה גם בזכות הגסטרונומיה והמוצרים המקומיים כמו כבד האווז הטעים שלהם. 

אני הולך לספר לכם כל מה שצריך לדעת על כבד אווז, מה הטעם, איך מכינים וטיפים חשובים – וכמובן בסוף אני אשתף את המתכון המופלא לכבד אווז צרפתי שהבאתי אליכם ישירות משף בפריז (והוא מדהים!) אז קדימה בואו נתחיל.

או להלה! הכבד אווז הכי הצגה שיצא לי לאכול🥖🦆

כשטיילתי ברחובות המרוצפים של הכפר הצרפתי המקסים, לא יכולתי שלא להימשך לביסטרו הנעים. האווירה החמימה והמזמינה והצלצול של כוסות היין יצרו את האווירה המושלמת. החלטתי לפנק את עצמי במעדן צרפתי אמיתי, ואז הזמנתי את כבד האווז.

הכבד האווז הגיע על צלחת לבנה ולמרות המופע הפשוט – זה היה פשוט תענוג וויזואולי! חתכתי את כבד האווז ולקחתי את הביס הראשון, המאוזן בקפידה. הטעם היה התגלות – זה היה שילוב הרמוני של עושר ותווים מלוחים. לכבד אווז הייתה קרמיות מובהקת שאין כמותה, עם עומק טעם שדיבר על מומחיות קולינרית צרפתית של מאות שנים. בעודי לעסתי, כבד האווז כמעט נמס על הלשון שלי, והעניק תחושה יוקרתית וקטיפתית.

מה שהפך את החוויה ליותר יוצאת דופן הייתה הפשטות של המנה. זה לא היה מוצף עם שפע של מרכיבים; זה היה רק כבד האווז עצמו, שמותר לו לזרוח במלוא הדרו. זו הייתה דוגמה מושלמת לפילוסופיה הצרפתית לתת למרכיבים לדבר בעד עצמם.

מתכון פטה כבד

מה זה כבד אווז?

כבד אווז, מבוטא “fwah grah” בצרפתית, הוא מזון יוקרתי העשוי מכבד של ברווזים או אווזים. המונח “כבד אווז” הוא צרפתי ומתורגם ל”כבד שומני”. המעדן הזה זוכה להערכה רבה במטבח הצרפתי ויש לו היסטוריה ארוכה עוד מימי קדם.

ייצור כבד אווז כרוך בתהליך מיוחד המכונה “גוואג'”. גוואג’ הוא האכלה בכפייה של ברווזים או אווזים כדי לפטם את הכבד שלהם. זה מתרחש בדרך כלל במשך כמה שבועות לפני שחיטת הציפורים. 

התוצר הסופי, הכבד המשומן, הוא מה שמכונה כבד אווז. הוא מאופיין במרקם הקרמי והחמאתי ובטעם ייחודי ועשיר. ניתן להכין כבד אווז בדרכים שונות.

חשוב לציין שישנן שיטות אתיות וגם שיטות חלופיות להפקת כבד אווז, כמו “כבד אווז אתי”, המתמקד ברווחת הציפורים ואינו כרוך בהאכלה בכפייה. שיטות אלטרנטיביות אלו שואפות לייצר כבד אווז בצורה אנושית ובת קיימא יותר.

מאיפה כבד אווז מגיע במקור?

באופן מסורתי, האזורים הדרום-מערביים של צרפת, כמו גסקוניה ופריגור, ידועים בייצור כבד אווז באיכות גבוהה. לצרפתים יש היסטוריה ארוכה עם כבד האווז, מה שהופך אותה לחלק בלתי נפרד מהמורשת הקולינרית שלהם.

בנוסף לצרפת, הונגריה היא יצרנית בולטת נוספת של כבד אווז. כבד אווז הונגרי, המכונה לעתים קרובות “libamáj”, מוערך בזכות הטעם והאיכות הייחודיים שלו. גם יצרנים ספרדים ואמריקאים תורמים לשוק העולמי של כבד אווז, כל אחד עם השיטות והווריאציות שלו על המעדן הזה.

מה הטעם של כבד אווז? 

כבד אווז הוא בעל טעם מיוחד ויוקרתי שזוכה להערכה רבה במטבח הגורמה. ניתן לתאר את טעמו כעשיר, חמאתי ומלוח במיוחד. להלן פירוט מפורט יותר של הטעם של כבד אווז:

עשיר: כבד אווז ידוע במרקם עשיר שלו. תכולת השומן הגבוהה של הכבד מעניקה לו מרקם קרמי וקטיפתי שנמס כמעט בפה. 

חמאתי: לכבד אווז יש טעם שמזכיר חמאה,. השילוב של השומן הטבעי של הכבד ואופן הכנתו מביא לטעם מפנק וחלק.

מלוח: לכבד אווז יש טעם אומאמי חזק, או מלוח, שהוא גם מורכב וגם משביע. האופי המלוח הזה הוא אחת הסיבות שהוא משתלב כל כך טוב עם מרכיבים אחריםץ

טאץ’ של מתיקות: בנוסף לתווים המלוחים שלו, כבד אווז עשוי גם להפגין מתיקות עדינה שמאזנת את המליחות. ניתן לשפר את התת גוון המתוק הזה על ידי אופן הכנתו והגשתו.

מתכון פטה כבד

איזה סוגים של כבד אווז יש?

קצת כמו שסיפרתי לכם על בשר הוואגיו – גם לכבד אווז יש דירוג! הדירוג נקבע בהתאם לכמה פרמטרים בניהם מרקם, מראה וגודל ואפילו צבע וריח. 

A – כבד אווז ברמה הכי גבוהה. הוא יהיה מבריק, גדול ונטול כתמים בעל ריח שנוטה להיות יותר מתוק. 

B – כבד אווז עם טעם משובח אבל הוא כן יהיה קטן יותר מדרגה A, אבל עדיין בעל טעם מצוין! יכול להיות שיהיה לו מעט פגמים במראו החיצוני ויוכלו לשמש להכנת פטה כבד. 

כדאי דעת: דיברנו על כך שכבד אווז נעשה בשיטות לא אתיות, אבל מחקרים שונים הראו כי אווזים שגודלו בתנאים קשים  הפיקו בדרך כלל כבדים שאולי היו גדולים – אבל מצד שני הטעם לא היה טוב ולהדירוג שלהם לרוב הגיע לC ולפעמים אפילו גם לא לזה. לכן היום אנשים כבר מבינים בחוות כי היחס לאווזים משחק תפקיד חשוב כדי לקבל טעם איכותי – והיום שיטות הגידול בהרבה מקומות הפכו להיות אתיות יותר.  

האם כבד אווז בריא?

כבד האווז נחשב בריא למרות שיש לו שם שומני. הוא מגיע עם מגוון גדול של  ויטמינים ומינרלים חשובים כמו ברזל, ויטמין B12 וויטמין A. 

איך אוכלים כבד אווז?

כבד אווז מגיע במגוון רחב של דרכים ומופעים – תוכלו לצרוך אותו קר (כמו פטה כבד לדוגמה) או חם, או על האש שזה פשוט מעדן! אפשר גם לשים אותו כתוספת על המבורגר. 

האווז הוא בעל טעם ייחודי והוא יכל לשמש גם להכנה של ממרח פטה כבד. 

טיפים להכנת כבד אווז

הכנת כבד אווז מושלם יכול להיות מאמץ קולינרי מתגמל, אבל זה דורש תשומת לב לפרטים וביצוע זהיר. הנה כמה טיפים שיעזרו לך להשיג את התוצאות הטובות ביותר:

בחר כבד אווז איכותי: התחל עם כבד אווז איכותי, בין אם ברווז או אווז. חפשו בשר טרי, מוצק ובעל צבע נקי וחיוור ותוודאו שאתם קונים אותו בקצביה איכותית שאתם סומכים עליה. 

הכינו את המטבח שלכם: הכינו את כל המרכיבים והציוד שלכם לפני שאתם מתחילים. כבד אווז יכול להיות עדין, ומטבח מאורגן היטב יעזור להבטיח תהליך חלק.

הטמפרטורה חשובה: שמור את כבד האווז קר עד שתהיה מוכן להשתמש בו. זה יקל על העבודה איתו ויעזור לשמר את המרקם שלו.

הסר ורידים וכתמי דם: חשוב לנקות טוב את הכבד אווז, חתוך בזהירות את כל הוורידים או כתמי הדם הנראים מהכבד אווז. זה ישפר את המרקם והמראה של המנה הסופית. אפשר לבקש מהקצב שלכם לעשות את זה. 

פורסים ומתבלים: פורסים את כבד האווז למנות אחידות ומתבלים במלח ופלפל. 

בישול מהיר: בעת צריבה של כבד אווז, השתמשו בחום גבוה ובשלו אותו במהירות, כ-30 שניות עד דקה מכל צד. זה יעניק לו מראה חיצוני פריך תוך שמירה על קרמי הפנים.

השתמשו במחבת נון-סטיק: כדי למנוע הידבקות וקריעה, השתמשו במחבת נון-סטיק בעת הצריבה. אין צורך להוסיף שמן נוסף, כי כבד האווז יהפוך את השומן שלו במהלך הבישול.

מנוחה לפני ההגשה: תנו לכבד אווז הצרוב לנוח מספר דקות לאחר הבישול. זה מאפשר למיצים להתפזר מחדש, מה שמבטיח תוצאה עדינה ועסיסית.

מגישים עם טעמים משלימים: כבד אווז משתלב היטב עם תוספות מתוקות, חומציות או בעלי טעמים פירותיים.

אחסנו נכון: אם נשארו לכם שאריות, אחסנו כבד אווז במקרר. ניתן ליהנות ממנו קר או לחמם בעדינות לארוחות עתידיות.

זכור שהכנת כבד אווז דורשת תרגול, אז אל תתייאש אם הניסיון הראשון שלך אינו מושלם. עם הזמן והניסיון, תוכל ליצור מנה שהיא באמת יוצאת דופן. 

מתכון פטה כבד

איך להכין כבד אווז? מתכון לחזה אווז ביין

טוב אז שמרו את המתכון הזה – במיוחד לאירועים חגיגיים או למי שאתם רוצים להרשים. המחיר של כבד אווז הוא לא זול בכלל אבל עדין מדי פעם זה כיף להתפנק עם מנה כזו. ההכנה במתכון הזה קלה יחסית ואתם לא צריכים הרבה מצרכים. לקחת בחשבון שלמרות שזה נחשב למעדן – לא כולם אוהבים את הטעם של כבד אווז כי הוא בעל טעמים עשירים אז תמיד לבדוק לפני שכולם אוהבים. 

החומרים:

  • כבד אווז
  • 8 בצלצלי שאלוט 
  • כוס יין אדום 
  • 100 גרם ריבת תות או משמש. 
  • 50 מ”ל קוניאק (אפשר גם וויסקי אם אין לכם) 
  • מלח 
  • פלפל לפי הטעם 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את בצלצלי השאלוט ומטגנים אותם במחבת.
  2. מוסיפים את היין האדום והקונייאק.
  3. יש לכסות את המחבת ולבשל עד שהבצל מתרכך. 
  4. מוסיפים את הריבה ומשאירים את הכול להתבשל על אש נמוכה. 
  5. עוברים לכבד: חותכים בעדינות לפרוסו. 
  6. מחממים מחבת ברזל יצוק על אש גבוהה. 
  7. מניחים את הכבד במחבת, לא צריך לשים שמן כי הנתח מספיק שומני. 
  8. צורבים את פרוסות הכבד כ-30 שניות מכל צד. 
  9. מנמיכים את האש 
  10. מטגנים עוד 5 דקות על כל צד.
  11. מגישים עם הרוטב. 

שיהיה בתיאבון! 

לוגו של האחים אהרון
רוצים לשתף את המתכון שלכם?
צרו איתנו קשר!
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
לוגו האחים אהרון

ברוכים הבאים לבית
של אוהבי הבשר בישראל.

האתר מאפשר לכם לעיין במגוון העצום שלנו, להתאים את הנתח הנכון, לבחור מתוך מגוון תערובות הבשרים, להגיע לשלמות המנה שתרצו להכין. תוכלו ליהנות מבשר איכותי מוכן לצרכים שלכם. נגיע אליכם בלי מאמץ, לבית או למקום העבודה עם שירותי משלוחי בשר שלנו! לכם נותר רק, לבחור להזמין ולהכין, די בקלות, כי את חומרי הגלם תקבלו נקיים, מסודרים, מוכנים לעבודה.

אז מה חדש??

לקבלת עדכונים על מתכונים חדשים, הנחות, הטבות ותכנים שלא תראו בשום מקום אחר, הצטרפו לניוזלטר שלנו!

מתכונים מומלצים

מתכונים פופלריים

הצטרפו עכשיו
לקבוצת הפייסבוק
של האחים אהרון.

פוסטים נוספים שעשויים לעניין אותך